5 tips voor het gebruik van het circulaire inputmodel
Artikel

5 tips voor het gebruik van het circulaire inputmodel

Door | 28 oktober 2016 | Bron: Online Kenniscentrum Duurzaam Ondernemen

De transformatie naar een circulaire economie staat bij veel organisaties hoog op de agenda. Zonder verandering dreigt een dringend tekort aan grondstoffen, aantasting van milieu en klimaat en een negatieve invloed op het welzijn van de samenleving. Deze transformatie naar een circulaire economie brengt ook de roep om circulaire bedrijfsmodellen.

 

Eind september organiseerde Kirkman Company de eerste editie van Route Circulair. Een eventreeks, waarin aan de hand van wetenschappelijk praktijkonderzoek zeven circulaire bedrijfsmodellen worden behandeld. In een blog van kirkman Company op duurzaam-ondernemen.nl wordt je meegenomen in het circulaire inputmodel en worden 5 praktische tips weggegeven om rekening mee te houden, wanneer jouw organisatie met dit model wil gaan werken.

 

Het circulaire inputmodel draait om het gebruik van grondstoffen die volledig hernieuwbaar, biologisch afbreekbaar of recyclebaar zijn. Het model biedt veel kansen die uiteenlopen van biologische voorbeelden tot baanbrekende recycling technologieën zoals bij Ioniqa. Dit bedrijf recyclet PET, een veelgebruikte kunststofsoort, en brengt het terug naar de grondstof met een innovatieve technologie. Door het afval 100 procent te recyclen naar virgin material sluit Ioniqa de cirkel met een optimaal waardebehoud van de grondstof en een 75 procent lagere CO₂-uitstoot. Naast het circulaire inputmodel zijn er nog een aantal modellen, welke een organisatie kan inzetten om te transformeren naar de circulaire economie. Zo spelen het afvalwaarde- en levensduurmodel een belangrijke rol. Deze worden behandeld op 3 november tijdens de volgende editie van Route Circulair.

 

Vernieuwers worden vaak niet met open armen ontvangen. Circulaire bedrijven merken dat grote klanten en investeringen op zich laten wachten. Hoe zorg je ervoor dat je als organisatie succesvol bent in de circulaire economie? Lees de 5 tips om rekening mee te houden voor organisaties die werken met het circulaire inputmodel.

 

Lees de 5 tips bij het Online Kenniscentrum Duurzaam Ondernemen

Lees meer over Route Circulair