Het 7R Model voor een Circulaire Economie
Magazine

Zeven praktische strategieën om onze destructieve omgang met de aarde om te buigen

Het 7R Model voor een Circulaire Economie

Door | 6 maart 2017 | 2 reacties

Tegen de tijd dat je dit artikel hebt gelezen, hebben we een miljoen ton grondstoffen aan de aarde onttrokken (drie keer het Empire State Building) en 40.000 ton afval naar de stortplaats gebracht (duizend volgeladen vrachtwagens). Daarmee overschrijdt onze ecologische voetafdruk de draagkracht van onze planeet met 65 procent. Kortom, we hebben 1,65 planeet nodig om onze huidige consumptieve levensstijl te handhaven.

 

Tegelijkertijd is de consumerende middenklasse wereldwijd met 3.000 mensen toegenomen (zes volgeboekte jumbojets). Trekken we deze ontwikkelingen door naar de toekomst, dan hebben we in 2050 meer dan drie planeten nodig. Om dat te voorkomen moeten we naarstig op zoek naar alternatieve oplossingen voor onze lineaire ’take-make-waste’-systemen. Het goede nieuws is dat de circulaire ‘reduce-reuse-recycle’-modellen veelbelovende alternatieven bieden.

 

Circulaire economie

In een circulaire economie staan efficiënt gebruik van natuurlijke hulpbronnen en verminderde impact op het milieu gelijktijdig centraal. Praktisch vraagt dat van ons om producten, componenten en onderdelen optimaal te benutten en zo lang mogelijk op waarde te houden. Positief gepositioneerd door het benadrukken van economische kansen in plaats van ecologische bedreigingen, wekt de circulaire economie steeds meer belangstelling en enthousiasme. Door het creëren van industriële systemen die regeneratief van aard zijn, worden we minder afhankelijk van eindige hulpbronnen en produceren we substantieel minder afval. Naast directe besparingen op de kosten gemoeid met grondstofwinning en afvalverwerking, verhoogt een circulaire economie de veerkracht van productieketens en verlaagt het de uitstoot van broeikasgassen. Voegen we daar de potentie voor gezamenlijke innovatie en extra werkgelegenheid aan toe, dan biedt het concept een wereldwijde kans met een waarde van een biljoen euro.

 

 

‘DE CIRCULAIRE ECONOMIE BIEDT EEN WERELDWIJDE KANS MET EEN WAARDE VAN EEN BILJOEN EURO

 

Het 7R Model

In een poging om de circulaire economie tastbaar te maken voor een breed publiek, heeft Royal HaskoningDHV het Triple-R Model, de Ladder van Lansink en het EMF Model samengevoegd tot het 7R Model. Geprioriteerd naar impact, biedt het model zeven praktische strategieën om onze destructieve omgang met de aarde om te buigen. Hierna vind je een korte beschrijving van elke strategie, ondersteund met een actueel voorbeeld.

 

7R Model circulaire economie

 

  1. Rethink – Heroverweeg oplossingen op elk systeemniveau door alternatieven te verkennen en problemen te herformuleren

Gezien de snelle opmars van de deeleconomie, is er een fundamentele verschuiving gaande van bezitten naar delen. Tegenwoordig is er Airbnb om je huis met anderen te delen, zijn er tal van websites om de auto van een ander te gebruiken, en is er het platform Peerby voor het delen van allerhande andere objecten die je niet dagelijks nodig hebt. En dat is een geweldige ontwikkeling omdat ieder gedeeld product minimaal 50 procent minder grondstoffen vraagt in…

Alle artikelen op TGTHR lezen?

Registreer je dan (helemaal gratis) voor TGTHR! Je kunt dan alle artikelen op de website lezen.
Ben je al geregistreerd? Dan kun je hieronder inloggen.