Artikel

Ontdek in 3 stappen hoeveel milieubesparingen jij als facilitair manager realiseert

Afval benchmark voor facilitair managers

Door | 1 april 2016

Duurzaamheid is een trend in de kantooromgeving. Dat begint vaak al bij de bouw. Er is een toenemende aandacht voor het gebruik van duurzame materialen en voor de energiewaarde (minimaal energielabel A). Bouwen volgens certificering neemt toe. Er zijn keurmerken die nieuwbouwprojecten en grootschalige renovaties beoordelen op duurzaamheidsprestaties, waaronder afval.

 

Ook als het gebouw er eenmaal staat, blijft de aandacht voor duurzaamheid. Veel facilitair managers hebben duurzaamheid opgenomen in het beleid. De belangrijkste aandachtsgebieden zijn: afval, energie en schoonmaak. Desondanks zijn er nog volop kansen voor verdere verduurzaming met afval blijkt uit de benchmark Afval Prestatie Profiel van Van Gansewinkel.

 

Meerwaarde uit reststromen

Met name bij het scheiden van afvalstromen zijn verbeteringen mogelijk. Medewerkers zijn thuis al helemaal gewend aan het scheiden van afval. Hoe komt het dat afvalscheiding in de kantooromgeving niet of nauwelijks gebeurt? Eenvoudig doordat veelal de juiste inzamelmiddelen ontbreken. Hier ligt een enorme kans voor verduurzaming binnen de kantooromgeving.

 

Afvalscheiding spaart overigens niet alleen het milieu maar ook de portemonnee. Door te scheiden, verkleint de dure stroom restafval. Gescheiden, herbruikbaar afval levert geld op. Koffiedrab bijvoorbeeld. Door dat niet bij het restafval, maar bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) af te voeren, krijgt dat een tweede leven als biogas en compost.

 

Benchmark en milieubesparingen

Gemiddeld heeft een onderneming uit de zakelijke dienstverlening 40,2% restafval. Dat wil dus zeggen dat 60% van het afval dat vrijkomt, gescheiden wordt. De grootste gescheiden afvalstroom is met 21% papier (inclusief karton en vertrouwelijk papier). Logisch! Maar daarna komt met bijna 13% B-hout. Dit is houtafval dat geverfd of gelijmd is. Voorbeelden van dergelijk hout zijn: kozijnen, binnendeuren, keukenkastjes, balkjes, planken, zachtboard plafonds, geperst hout (zoals spaanplaat, triplex en multiplex). Dergelijk afval komt net als puin (9%) en bouw- en sloopafval (6%) vrij bij interne verbouwingen en verhuizingen.

 

Tot slot vormt glas met 7,2% ook nog een substantiële afvalstroom. Het gescheiden afval wordt voor 42% omgezet in nieuwe grondstoffen, 31% wordt groene energie, 17% wordt grijze energie en 10% wordt residu. Kortom: afval scheiden loont, want 90% van het afval binnen zakelijke dienstverlening krijgt zo een tweede leven. Naast de afvalstromen in de afgebeelde benchmark van het Afval Prestatie Profiel, komen in deze sector de volgende stromen ook voor: plastic (bekers), cartridges, tl-buizen en klein, gevaarlijk afval. Voor deze stromen bestaan ook duurzame verwerkingsmethoden, maar deze zijn nog niet door TNO onderzocht. Daarom staan ze niet in het profiel.

 

Vergelijk jezelf met de benchmark

Is jouw bedrijf in deze sector actief en wil je je qua milieubesparingen vergelijken met de benchmark? Ga naar www.afvalprestatieprofiel.nl en ontdek in drie eenvoudige stappen hoeveel milieubesparingen jij als facilitair manager realiseert!