Afval van toeristen hoe de ‘Biking Bin’ van een last een lust maakt
Artikel

Afval van toeristen: hoe de ‘biking bin’ van een last een lust maakt

Door | 7 juni 2017

Vanaf deze zomer rijdt de ‘biking bin’ rond over de Wallen om de grote hoeveelheid afval die bezoekers van onze hoofdstad dagelijks achterlaten, in te zamelen. De grote drukte in het centrum brengt een evenzo grote hoeveelheid afval met zich mee, die men nu niet kunnen scheiden. Het ontbreekt immers aan gescheiden afvalcontainers in dit deel van de stad.

 

Daar wil het Zero Waste Lab, een initiatief van De Gezonde Stad, verandering in brengen. Niet alleen om de toerist een lesje afval scheiden bij te brengen. Het lab doet dit met name omdat in dit afval waardevolle grondstoffen zitten die gebruikt kunnen worden om de buurt leefbaar te houden, bijvoorbeeld door buurtbankjes te maken van oud plastic.

 

Overlast in de binnenstad verminderen

De ‘biking bin’ van het Zero Waste Lab is een van de experimenten van het ‘Stad in Balans-programma’ van de Gemeente Amsterdam. Het experiment richt zich op het verminderen van zwerfafval in de binnenstad om zo de overlast te beperken en het centrum begaanbaar te houden. Het ingezamelde afval wordt in het Zero Waste Lab vervolgens ‘geupcycled’ naar producten waar de buurt rechtstreeks van profiteert. De Gezonde Stad gaat in gesprek met de buurt over waar behoefte aan is. ‘Op deze manier maken wij van een last een lust en geven wij de waarde van dit gescheiden afval direct terug aan de buurt’, aldus projectleider Bonnie Joosten.

 

‘Zero Waste-beweging’ zet door: opening tweede Zero Waste Lab

Op 10 juni wordt het Zero Waste Lab op het Waterlooplein feestelijk geopend met een borrel voor de buurt. Dan wordt ook de biking bin onthuld. Amsterdam telt hiermee twee Zero Waste Labs. In november 2016 opende De Gezonde Stad het eerste lab op het Dapperplein. De Gezonde Stad zet zo de ‘zero waste-beweging’ door in Amsterdam. Joosten: ‘Wij willen iedereen ervan bewust maken dat afval waarde heeft en als grondstof kan dienen voor iets nieuws.’ De ambitie is dat uiteindelijk in elke buurt een Zero Waste Lab opent.

 

Bewoners dragen zelf ook bij aan de leefkwaliteit van hun eigen buurt

De Zero Waste Labs zijn buurtlabs voor sociale en circulaire innovatie, waarbij men werkt aan lokale upcycling van afvalstromen. Buurtbewoners kunnen hier ook zelf hun gescheiden afval inleveren, in ruil voor munten waarmee ze korting krijgen bij lokale winkeliers. De labs zorgen ervoor dat bewoners zelf kunnen bijdragen aan de leefkwaliteit van hun eigen buurt.

 

Samen met de gemeente en partners zoekt De Gezonde Stad zo naar andere manieren om met afval om te gaan en kringlopen te sluiten. De Labs zijn tegelijkertijd opleidingscentra. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden opgeleid tot grondstoffen experts in samenwerking met organisatie De Regenboog Groep. Zij besturen ook de biking bin.

 

Het Zero Waste Lab is een initiatief van De Gezonde Stad en wordt ondersteund door partners Gemeente Amsterdam, Milieuwerk, AEB, Cities Foundation, Ymere, de Regenboog Groep, Waternet, Mac Bike, en ondernemers uit de buurt, zoals Albert Heijn, Zeeman en de Condomerie.

 

Lees meer over het Zero Waste Lab

Lees meer over De Gezonde Stad

Lees meer over het Stad-in-balans-programma van gemeente Amsterdam