Tools

AQSI (Assessing and Qualifying on Social Impact of buildings) – Sociale duurzaamheidstool voor de bouw

Door | 11 april 2016

De gebouwde omgeving is er voor de gebruikers. Duurzaamheid draait om People, Planet en Profit. De mens centraal, in evenwicht met de omgeving, nu en straks; het lijkt zo logisch. De dagelijkse praktijk is anders. Discussies over duurzaamheid gaan over nut en noodzaak, regels en relevantie en vooral over praktische bezwaren. De focus versmalt naar energie en materialen, met de haalbare businesscase als scherprechter. Daaraan kunnen we rekenen, daarmee vullen we onze keurmerken. Prima voor Planet en Profit, maar waar zijn de People?

 

Gebouwen hebben invloed op mensen, op ons comfort, onze gezondheid, onze veiligheid, kortom op ons welbevinden. De invloed van onze gebouwde omgeving op ons allemaal is enorm. Noem het de sociale impact. En die impact is grotendeels verborgen en weegt niet mee in de keuzes die we over onze gebouwen maken. Door AQSI (Assessing and Qualifying on Social Impact of buildings), te gebruiken tijdens het ontwerp en als assessment-tool worden sociale duurzaamheidsaspecten zichtbaar van gebouwen en de gebouwde omgeving.

 

Het bedrijf ROCKWOOL heeft in het kader van het Manifest Sociale Duurzaamheid aan Nieman Raadgevende Ingenieurs gevraagd om de Europese Norm EN 16309 ‘Duurzaamheid van bouwwerken – Beoordeling van de sociale prestatie van gebouwen’ te vertalen in een praktische tool. De norm bevat namelijk geen berekeningsmethoden. De inhoud van de norm is een abstract, maar volledig, beoordelingskader voor de sociale aspecten van gebouwen tijdens realisatie, gebruik, onderhoud en herbestemming. Om dit abstracte kader praktisch bruikbaar te maken is AQSI ontwikkeld. Deze tool, AQSI, ondersteunt stakeholders als architecten, ontwikkelaars, verzekeringsmaatschappijen, investeerders en pensioenfondsen bij het bespreekbaar en meetbaar maken van sociale prestaties van een gebouw. Uiteindelijk levert dit een meer winstgevende businesscase op.

 

AQSI is een aanvulling op bestaande tools en gaat primair uit van het gebruik van het gebouw. De tool brengt verborgen kwaliteiten naar boven, die soms impliciet het gevolg zijn van gemaakte keuzes in het gebouwconcept, het energieconcept of de materialisering. Daarnaast zit een beoordeling van de toekomstwaarde op een logische manier verweven, doordat er altijd een toekomstscenario wordt behandeld en er verschillende scenario’s over het toekomstige gebruik mee beoordeeld kunnen worden. Daarmee kan de tool de ondersteuning vormen voor de beoordeling van een gebouw in bijvoorbeeld BREEAM of GPR. Het is als het ware een ‘plug-in’ voor de bekende duurzaamheids-beoordelings-methoden. Het streven is dat AQSI in duurzaamheidsinstrumenten wordt geïntegreerd om echte en transparante bouwprestaties te ondersteunen en te waarderen.

 

Harm Valk, Senior Adviseur Nieman Groep, lichtte de lancering van AQSI toe: ‘We bouwen voor mensen en dan is het belangrijk om sociale duurzaamheid meetbaar te maken. AQSI maakt de sociale kwaliteiten van een bouwwerk zichtbaar, die normaal niet gemeten worden. Een gebouw moet veilig en comfortabel voelen. Dan pas voldoet het aan de verwachtingen. Gebouweigenaren moeten daarom meer bewust worden van de sociale prestaties. Echte duurzaamheid in de gebouwde omgeving draait daarom voor mij volledig om de impact voor de eindgebruiker.’

 

Kijk voor meer informatie op de website van AQSI

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen