Artikel

Arnhemse startup maakt CO2-afvang uit rookgassen mogelijk

Door | 18 december 2015

De Arnhemse startup CATO Engineering heeft een kooldioxide (CO₂) terugwinninginstallatie ontwikkeld. Met deze installatie wordt voorkomen dat broeikasgassen in de atmosfeer terecht komen. In plaats daarvan worden deze gassen hergebruikt. Het project, dat zorgt voor een verduurzaming van de tuinbouw, wordt financieel ondersteund door het Ministerie van Economische Zaken en het Productschap Tuinbouw. Het project wordt uitgevoerd in het kader van het programma ‘Kas als Energiebron’.

 

Binnen de kassenbouw wordt bij een aantal gewassen CO₂ in kassen gedoseerd, zodat planten sneller kunnen groeien en de opbrengsten worden verhoogd. CATO geeft nu de mogelijkheid om CO₂ uit rookgassen te verwijderen, en in de directe omgeving gasvormig te gebruiken. De eerste installatie werd geplaatst bij Vink Sion, een Fries tuinbouwbedrijf met een houtgestookte elektrische centrale. Hierbij worden houtsnippers omgezet in duurzame elektriciteit en warmte. De elektriciteit wordt als groene stroom verkocht en de warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van de kassen.

 

Vink Sion gebruikt CO₂-dosering om de kweek van paprika’s te bevorderen. Op dit moment wordt hiervoor vloeibare CO₂ gebruikt. Na de inbedrijfstelling van de nieuwe installatie wordt dit vervangen door zelfgeproduceerde CO₂, die wordt afgevangen en vervolgens wordt opgenomen door de paprika’s, waardoor het niet in de atmosfeer terecht komt. Bovendien wordt zo de energie bespaard die normaal nodig is voor het vloeibaar maken en tot hoge druk comprimeren van de CO₂.

Het is de bedoeling om de technologie na de eerste tests ook toe te passen bij andere tuinders.

 

Lees meer over CO₂ afvang voor tuinders op de website van CATO Engineering

Lees meer over het programma ‘Kas als energiebron’

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen