‘Bij Bavaria worden successen gezamenlijk gevierd met een 0.0% biertje’

Artikel

5% energiebesparing met innovatie op warmtegebied

Bavaria realiseert forse energiebesparing met warmtepomp

Door | 17 december 2015

Met de warmtepomp die Bavaria onlangs in gebruik heeft genomen wordt een forse energiebesparing gerealiseerd. De restwarmte die vrijkomt bij het koelproces kan hiermee verder worden verwarmd tot een bruikbare temperatuur, vervolgens kan die warmte ingezet worden in de mouterij van Bavaria. Met de ingebruikname van de warmtepomp gaat Bavaria 5% minder energie gebruiken en wordt de CO₂-uitstoot met 7% verminderd. De ingebruikname van de warmtepomp was onderdeel van de doelstellingen die beschreven staan in het duurzaamheidsverslag van 2014.

 

Manager Utilities van Bavaria, Leon van Veghel, is erg enthousiast: ‘Met deze warmtepomp besparen we 5% op energie, wat gelijk staat aan 1.000 huishoudens. Daarnaast realiseren we een CO₂-reductie van 7% en hebben we 7% minder gas nodig. Uiteindelijk willen we een eigen warmwaternet realiseren, zodat we nog meer restenergie kunnen benutten en de warmtepomp is dan een mooie stap in de goede richting. Met een terugverdientijd van 3 jaar is het een zeer rendabele investering voor het milieu en voor Bavaria. Daarnaast heeft de warmtepomp meer capaciteit dan Bavaria nu kwijt kan, dus er is nog veel potentie voor de toekomst!’

 

De restwarmte die met behulp van de warmtepomp verder verwarmd wordt, wordt in de mouterij gebruikt voor het eestproces. Tijdens dit eestproces worden de gekiemde gerstkorrels bij hogere temperaturen gedroogd. Eerder maakte Bavaria geen gebruik van de restwarmte die vrijkomt bij het koelproces. Met de warmtepomp is een investering van meer dan € 1 miljoen gemoeid. De pomp heeft een technische levensduur van meer dan 25 jaar en is samen met GEA (leverancier van koelinstallaties) tot stand gekomen.

 

Lees het duurzaamheidsverslag van Bavaria

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen