‘Bij Bavaria worden successen gezamenlijk gevierd met een 0.0% biertje’

Artikel

5% energiebesparing met innovatie op warmtegebied

Bavaria realiseert forse energiebesparing met warmtepomp

Door | 17 december 2015

Met de warmtepomp die Bavaria onlangs in gebruik heeft genomen wordt een forse energiebesparing gerealiseerd. De restwarmte die vrijkomt bij het koelproces kan hiermee verder worden verwarmd tot een bruikbare temperatuur, vervolgens kan die warmte ingezet worden in de mouterij van Bavaria. Met de ingebruikname van de warmtepomp gaat Bavaria 5% minder energie gebruiken en wordt de CO₂-uitstoot met 7% verminderd. De ingebruikname van de warmtepomp was onderdeel van de doelstellingen die beschreven staan in het duurzaamheidsverslag van 2014.

 

Manager Utilities van Bavaria, Leon van Veghel, is erg enthousiast: ‘Met deze warmtepomp besparen we 5% op energie, wat gelijk staat aan 1.000 huishoudens. Daarnaast realiseren we een CO₂-reductie van 7% en hebben we 7% minder gas nodig. Uiteindelijk willen we een eigen warmwaternet realiseren, zodat we nog meer restenergie kunnen benutten en de warmtepomp is dan een mooie stap in de goede richting. Met een terugverdientijd van 3 jaar is het een zeer rendabele investering voor het milieu en voor Bavaria. Daarnaast heeft de warmtepomp meer capaciteit dan Bavaria nu kwijt kan, dus er is nog veel potentie voor de toekomst!’

 

De restwarmte die met behulp van de warmtepomp verder verwarmd wordt, wordt in de mouterij gebruikt voor het eestproces. Tijdens dit eestproces worden de gekiemde gerstkorrels bij hogere temperaturen gedroogd. Eerder maakte Bavaria geen gebruik van de restwarmte die vrijkomt bij het koelproces. Met de warmtepomp is een investering van meer dan € 1 miljoen gemoeid. De pomp heeft een technische levensduur van meer dan 25 jaar en is samen met GEA (leverancier van koelinstallaties) tot stand gekomen.

 

Lees het duurzaamheidsverslag van Bavaria