
Column Jan-Henk Welink
Bedrijfsafval: hoeveel geld gaat bij jou de deur uit?
Door Redactie TGTHR | 29 januari 2016Bij veel bedrijven wordt al een lange tijd oud papier en karton apart ingezameld. In veel gevallen wordt ook kunststoffen en hout ingezameld. Veel bedrijven scheiden zo’n veertig tot zestig procent van het afval. Toch kan besparen op bedrijfsafval veel beter, door nog eens het bedrijfsafval onder de loep te nemen.
Een vrij eenvoudige methode om te besparen op bedrijfsafval is het controleren van de rekening van het afval. Zijn er posten die u niet begrijpt en zijn ze nodig? Zo komt het begrip ‘milieutoeslag’ nog wel eens op een rekening, die niet altijd te onderbouwen valt. Een kritische blik en dito vraag wil nog wel eens de rekening verlagen. En dan is de volgende kritische toets voor de hoeveelheid aan afvalbakken. Vaak staan er meer dan men eigenlijk nodig heeft. Dit is vaak ingegeven door de angst dat men te weinig containers heeft en dat men het afval een weekje niet kwijt kan. Dit leidt dan vaak tot het ledigen van lege containers. Het een maandje of drie bijhouden van de vulling vlak voor de lediging, geeft inzicht in de vulling van de containers. Dat weet u of u te veel containers heeft; meten is weten.
De volgende stap is het bekijken van het afval. Vaak zit er handel in emballage, hout en kunststof. Zelfs in éénweg-pallets zit handel. Op de marktplaats van www.afvalkring.nl kunnen handelaren worden gevonden. Verder zijn er op de site recyclers te vinden die uw recyclebare materiaal als GFT, kunststof en textiel inzamelen tegen lagere kosten dan restafval. In veel gevallen is er zelfs een opbrengst.
Binnen het bedrijf kan meer ‘afval’ apart worden gehouden voor recycling en hergebruik, door het afgedankte materiaal zo op te vangen dat de werknemer daar geen moeite voor hoeft te doen. Bakken voor kunststof, hout en dergelijke staan dus handig opgesteld in de buurt van werknemers of in gangen waar de werknemers toch vaak langs komen. Het sleutelwoord hierbij is altijd het gemak. De restafvalbak mag best iets verder weg staan. Bij het apart scheiden van afval kan eens overleg worden gevoerd met meerdere afvalinzamelaars.
Scherp kijken naar bedrijfsafval loont. Zo verdient het MKB-bedrijf CiroPack te Heiloo jaarlijks meer dan 5.000 euro, omdat men 98% van het afval apart inzamelt. Wilt u meer besparen? Kijk dan verder op www.afvalkring.nl, een onderzoeksproject van de TU Delft in opdracht van de provincie Noord-Holland.
Jan-Henk Welink is secretaris en initiator van het platform duurzaam grondstoffenbeheer (www.duurzaamgrondstoffenbeheer.nl). Hij heeft twintig jaar ervaring in afvalmanagement en vijf jaar ervaring in de circulaire economie.
(Foto: Saskia Bonger/TU Delta)

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?
Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Reacties