BEDRIJVEN KUNNEN MEER DOEN MET PLASTIC HERGEBRUIK IN FLESSEN
Artikel

‘Bedrijven kunnen meer doen met plastic hergebruik in flessen’

Door | 16 september 2016 | Bron: MVO Nederland

‘Producenten van plastic flessen moeten hun MVO-strategie aanscherpen’, zegt Michel Schuurman, programmamanager Circulaire Economie bij MVO Nederland. ‘Zeker nu in ons partnernetwerk 100% gerecycled plastic wordt toegepast, is het onaanvaardbaar dat andere partijen nog nieuw plastic gebruiken.’ Bar-le-Duc is het eerste grote landelijke watermerk dat 100% gerecycled plastic gebruikt in al haar flessen. Samen met het bedrijf pleit MVO Nederland voor hogere ambities op plastic hergebruik in flessen.

 

Er komt steeds meer recyclebaar plastic op de markt, meldde NOS eerder dit jaar. Door de lage olieprijs kiezen producenten echter vaak voor nieuw plastic in plaats van gebruikt plastic. Bar-le-Duc is één van de bedrijven die een tegengeluid laat horen: ‘Plastic inzamelen gebeurt al in grote mate, maar plastic hergebruiken in flessen kan en moet veel forser’, zegt Erald Holtrust, directeur van Bar-le-Duc, ‘100% inzamelen en 100% hergebruiken, zo maken we de cirkel rond: Bottle to Bottle. Bar-le-Duc laat zien dat het kan.’

 

Verpakkingsinnovatie

In Nederland moet het minimum percentage gerecycled materiaal in grote flessen 28% zijn en in kleinverpakkingen 23%. Voor de 100% gerecyclede Bar-le-Duc-flessen hoeven geen nieuwe grondstoffen gebruikt te worden en wordt het milieu minder belast. De verpakkingsinnovatie is gerealiseerd in samenwerking met Morssinkhof Plastics in Zeewolde. Gebruikelijke bezwaren met betrekking tot stevigheid en verkleuring van het flessenmateriaal zijn overwonnen. Morssinkhof Plastics ontwikkelt zich meer en meer als kampioen hergebruiker van plastic. Zo maakt het bedrijf het onder meer mogelijk om van plastic uit de Amsterdamse grachten boten te bouwen voor Plastic Whale.

 

100% recycling

De keuze voor 100% gerecyclede flessen past binnen een breder pallet aan duurzaamheidsdoelen waar Bar-le-Duc zich hard voor maakt. Ook de folies van de 4-packs en 6-packs flessen van 1,5L maakt Bar-le-Duc met gerecycled materiaal (50%). De doppen en etiketten op de flessen zijn nog niet beschikbaar in gerecycled materiaal, maar daar wordt aan gewerkt. Bar-le-Duc wil op deze wijze een substantiële bijdrage leveren aan een steeds duurzamere consumptie van mineraalwater.

 

Ambitie

Bar-le-Duc is partner van MVO Nederland, de nationale kennis- en netwerkorganisatie voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Samen met MVO Nederland kwamen Bar-le-Duc en moederbedrijf United Soft Drinks tot een ambitieuze MVO-strategie. Manager Vincent van Marle van de MVO Nederland Academie: ‘Duurzaamheid wordt bij United Soft Drinks stevig opgepakt vanuit het hele bedrijf, integraal vanuit alle disciplines.’

 

MVO Nederland roept bedrijven op het voorbeeld van Bar-le-Duc te volgen, bijvoorbeeld door zich aan te sluiten bij de online community Nederland Circulair!. Onder leiding van MVO Nederland en andere organisaties werken partijen op deze community samen om te komen tot afvalloze bedrijfsvoering en ketensamenwerking.