Beter boeren in Kenia
Interview

Serie ‘Partnerschappen’ deel V

Beter boeren in Kenia

Door | 22 september 2016

Steeds meer bedrijven werken aan de oplossing van sociale vraagstukken. Soms alleen, maar steeds vaker in samenwerking met maatschappelijke organisaties. Dat gaat de ene keer beter dan de andere keer. De uitdaging voor beide partijen is het maximale uit de samenwerking te halen.

 

Samenwerking tussen bedrijven en maatschappelijke organisaties is geen hogere wiskunde. Wel stuiten mensen in de praktijk op steeds dezelfde dilemma’s en valkuilen. Wilma Roozenboom schreef een boek over dergelijke samenwerkingsverbanden. ‘Een bedrijf is geen goed doel’ verscheen begin 2016 bij Koninklijke Van Gorcum. Onderstaand interview staat erin, net als deze interviews die we eerder publiceerden. De komende maanden verschijnen op deze plek meer van dergelijke interviews.

 

Het project: 10.000 boeren in Kenia helpen aan meer productie en inkomen

De ontwikkelingsorganisaties Heifer en SNV werken samen met SoilCares: een Nederlands bedrijf met goedkope techniek om bodemana­lyses uit te voeren. Doel is samen bodemanalyses en bemestingsadviezen te bieden aan ruim 10.000 kleine boeren in Kenia, zodat hun productie stijgt en ze meer inkomen hebben. Het project wordt voor de helft betaald door de Nederlandse overheid, uit een fonds dat publiek-private partnerschappen op het gebied van voedselzekerheid stimuleert.

 

Als je de bodem en het ruwvoer analyseert, kun je gericht bemesten en bijvoeren. Dat scheelt geld. Maar dergelijke testen zijn onbereikbaar voor kleine boeren in Kenia: te duur en in afgelegen gebieden vaak niet beschikbaar. In dit project geven SNV en Heifer de boeren voorlichting over het waarom en hoe van analyses, bodembeheer en bemesting. En SoilCares komt bij deze boeren langs met mobiele laboratoria: pick-up trucks met apparatuur voor metingen.

 

De samenwerking kwam tot stand op initiatief van Reinder van der Meer, oprichter en directeur van SoilCares. Van der Meer: ‘Wij wilden ook de kleinere boeren bereiken met ons product. Maar we dachten: al die tijd en geld die gaat zitten in awareness raising, sensitization enzo… dat is niet onze rol. Wij moeten als bedrijf toch niet onze klant gaan opleiden om hen te leren dat ze ons product nodig hebben? Terwijl anderen dus juist die voorlichting als werk hebben.’ Dus zocht SoilCares een partner met een groot netwerk van kleine boeren in Kenia voor een gezamenlijke aanvraag bij het Fonds Duurzaam Ondernemen en Voedselzekerheid (FDOV).

 

 

Wat gaat goed?

De meerwaarde is duidelijk. Rian Fokker, directeur van Heifer: ‘Ik vind dit echt een voorbeeld van een goed partnerschap. Het is heel elegant, straight forward. Het is helder wie welke expertise binnenbrengt. Wat zij doen kunnen wij niet en wat wij doen kunnen zij niet. Daar hoef je niet lang over na te denken.’ Van der Meer: ‘De mensen aan de onderkant van de samenleving hebben veel meer aandacht nodig dan de groep daarboven. Dat is als bedrijf lastig. Al…

Alle artikelen op TGTHR lezen?

Registreer je dan (helemaal gratis) voor TGTHR! Je kunt dan alle artikelen op de website lezen.
Ben je al geregistreerd? Dan kun je hieronder inloggen.