Reputation Award 2017 - Betere reputatie voor bedrijven die continu hun businessmodel vernieuwen
Onderzoeken

Reputation Award 2017

Betere reputatie voor bedrijven die continu hun businessmodel vernieuwen

Door | 8 maart 2017

Elk jaar publiceert het Reputation Institute in meer dan veertig landen een reputatieranglijst van de dertig grootste bedrijven uit dat land. Philips heeft voor de tiende keer op rij de sterkste reputatie van Nederland, een wereldrecord. De prijs werd uitgereikt in het Rijksmuseum in Amsterdam door het Reputation Institute Nederland in samenwerking met Rotterdam School of Management van Erasmus University (RSM).

 

De onderzoekers verklaren de aanhoudende winst door het innovatieve vermogen van het bedrijf om zichzelf opnieuw uit te vinden. ‘Philips heeft haar productportfolio weten om te bouwen van consumentenelektronica naar noodzakelijke medische apparatuur die de kwaliteit van leven verbetert. Daarnaast heeft Philips substantieel geïnvesteerd in een campagne om dit bij het publiek duidelijk te maken’, aldus prof.dr. Cees van Riel (hoogleraar Corporate Communication aan Rotterdam School of Management, Erasmus University en Co-Founder van het Reputation Institute).

 

 

 

Meer in het algemeen gesproken blijkt een hoge reputatiescore samen te hangen met vier zaken: feitelijk aantoonbare prestaties, authenticiteit en intensiteit van de communicatie die men over het bedrijf laat zien, goed inspelen op veranderende consumentenbehoefte en de aard van de industrie waar men in zit. Zo doen retail, food, high-tech en healthcare het goed. Telecom, banken en utilities doen het slecht.

 

Bedrijven die goed inspelen op veranderende behoeften van consumenten zijn de retailers Ahold Delhaize en Jumbo. Heineken, vorig jaar nummer 4 op de reputatieranglijst, klimt dit jaar op naar de tweede positie. Het succes van Heineken is mede te danken aan hun communicatie rond Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) die zeer gewaardeerd wordt door het Nederlandse publiek.

 

Bekijk de volledige ranglijst bij het Online Kenniscentrum Duurzaam Ondernemen