Column

Big Spenders opgelet

Door | 17 januari 2018

Hoe maakt u als inkoper grote slagen met duurzaamheid? Zorg ervoor dat u uw inkoop gaat richten op kwaliteit en meerwaarde. Groei door van ‘cost center’ naar ‘waardetoevoeger’. Deze trend is nu al zichtbaar bij de aanschaf van schone voertuigen, zonnepanelen en spaarlampen; Inkoop versterkt het bedrijfsprofiel en maakt tegelijktijdig de wereld een beetje mooier.

 

Het goede nieuws voor de inkopers is nu, dat al deze alternatieve producten en diensten al voorhanden zijn en vaak ook nog goed betaalbaar. Hoe meer u investeert, hoe meer u en wij allemaal er op vooruitgaan. Dat is een manier van inkopen waarbij niet alleen uw boekhouder een goed gevoel krijgt!

 

Nu even wat voorbeelden

Uw eigen organisatie kan op een makkelijke manier minder CO2-uitstoot realiseren zonder intern ingewikkelde projecten op te tuigen of te investeren in een CO2-prestatiecircus. Denk bijvoorbeeld aan fietskoeriersdiensten. Al uw post en pakketten worden zonder CO2-emissies bezorgd. Zelfs Wehkamp is u al voor gegaan.

 

Wat als u uw eigen afvalstoffen niet langer als afval laat ophalen, maar als grondstof. Wat als u er dan een product, bijvoorbeeld een tafel of designlamp, voor terugkrijgt die u na het beeïndigen van de levensduur retour doet voor circulair hergebruik? Wat levert zo’n verhaal op bij de presentatie van uw organisatie?

 

Wat als u uw werkkleding of maatpakken niet afdankt als poetslappen, brandstof of laagwaardige grondstof, maar als de kleding met een magnetronbehandeling in seconden laat ontdoen van knopen en ritsen en het weefsel als monostroom opnieuw tot garen laat verwerken voor nieuwe stof?

 

Wat als u zélf een innovatief product kan maken met de afvalstoffen van anderen? Denk aan vloeren, meubels, oesterzwammen of zeep.

 

Aan de slag

Als u nu nieuwsgierig bent geworden en ideeën gekregen, dan wilt u nu ook aan de slag. Hiervoor heb ik nog wat tips:

  • U kunt het niet alleen. Het mooiste is als u een deal sluit met de directie en samen prioriteiten stelt voor impact.
  • Is uw directie er nog niet klaar voor, zoek dan tijdelijk een manager die een goede vèrkoper is en samen met u start met pilots. Samen creëert u dan alvast draagvlak voor verandering.
  • U presenteert voortaan al uw voorstellen met het meest duurzame alternatief én u geeft aan op welke wijze dat alternatief bijdraagt aan de bedrijfsdoelen. Hierdoor komt er een gesprek op gang en wordt gewerkt aan bewustzijn.

 

Pilots zullen intern snel leiden tot vragen, nieuwe initiatieven en opschaling. Waarom? Omdat niets doen een groeiend risico is voor de business en u inmiddels zelf heeft ervaren hoe geweldig leuk het is om met deze innovaties bezig zijn.

 

 

Heeft u vragen over de mogelijkheden bij uw bedrijf, dan kunt u mij bereiken via de website van GroenGeld.