Video

De Blauwe Economie: blauw is het nieuwe groen

Door | 31 december 2015

Gunter Pauli laat zien dat het echt mogelijk is te komen tot een duurzame manier van produceren en consumeren door goed naar natuurlijke systemen te kijken. Kennis van de wijze waarop organismen – van bacteriën en weekdieren tot reptielen en zoogdieren – zijn gevormd en functioneren, kan ons helpen oplossingen te formuleren voor de vele uitdagingen in de nabije toekomst.

 

Bij de huidige productiemethoden gaat veel energie verloren in de vorm van afval en ontstaat bovendien lucht- en grondvervuiling. Verzamelen, sorteren en vervoeren van afval kost wereldwijd per jaar ongeveer 1 Biljoen dollar. Dit is meer dan de complete Europese schuld en hoger dan het economische stimuleringspakket uit de VS in 2009. De basis van Pauli’s Blauwe economie om deze verliezen terug te brengen ligt in twee basisprincipes:

 

1. Laat je inspireren door de natuur en gebruik technieken en middelen die door de natuur worden aangereikt, en

2. probeer ecologische systemen zoveel mogelijk sluitend te maken zodat er geen verlies van grondstoffen (afval) en daarmee energie plaatsvindt.

 

Deze video legt het verschil uit tussen de groene en blauwe economie. De kern van de boodschap is een verandering van een economie gebaseerd op schaarste naar een economie gebaseerd op overvloed.

 

 

Kijk voor meer informatie op theblueeconomy.org