Deze brandstof gaat de containerscheepvaart radicaal verduurzamen
Artikel

Deze brandstof gaat de containerscheepvaart radicaal verduurzamen

Door | 24 augustus 2017

Het is de paradox van de scheepvaart: zeevracht is een efficiënte transportmethode, maar maakt wel gebruik van de meest vervuilende fossiele brandstoffen die er is. Het GoodShipping Programma wil hier verandering in brengen. Het Programma bedacht een manier voor containerscheepvaart om grip op hun CO₂-uitstoot te krijgen; met een duurzame biobrandstof.

 

Ruim 90 procent van de goederen in winkels, wordt per containerschip getransporteerd. In de afgelopen halve eeuw, is de scheepvaartindustrie met 400 procent gegroeid. Deze manier van transport blijft aantrekkelijk, omdat het een kostenefficiënte manier biedt om goederen te vervoeren.

 

Imago

Containerscheepvaart wordt dan misschien gezien als een van de meest milieuvriendelijke manieren om goederen te transporteren, dit groene imago is niet vanzelfsprekend. Scheepvaart is – samen met luchtvaart – buiten het Parijs Klimaatakkoord gelaten in 2015. Er is geen (noodzakelijke) prikkel voor de sector om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Er wordt verwacht dat als we zo doorgaan de emissies van scheepvaart met 50 procent tot 250 procent zullen toenemen tot 2050. Scheepvaart zal dan verantwoordelijk zijn voor meer dan 15 procent van de wereldwijde CO₂-emissies.

 

Brandstof als (deel van) de oplossing

Tot op heden bleven de opties voor zeevrachteigenaren om klimaatimpact te voorkomen beperkt tot het selecteren van een energie-efficiënte vervoerder of het compenseren van de footprint buiten de scheepvaart. Hier gaat het GoodShipping Programma verandering in brengen. Door de inzet van hernieuwbare brandstoffen, verandert het GoodShipping Programma daadwerkelijk de brandstofmix en wil daarmee een emissiereductie binnen de industrie behalen. Iedere eigenaar van zeevracht kan deelnemen aan het Programma, ongeacht volume, locatie, handelsroutes en bestaande contracten.

 

Lees verder op grensverleggers.nl