Deze brandstof gaat de containerscheepvaart radicaal verduurzamen
Artikel

Deze brandstof gaat de containerscheepvaart radicaal verduurzamen

Door | 24 augustus 2017

Het is de paradox van de scheepvaart: zeevracht is een efficiënte transportmethode, maar maakt wel gebruik van de meest vervuilende fossiele brandstoffen die er is. Het GoodShipping Programma wil hier verandering in brengen. Het Programma bedacht een manier voor containerscheepvaart om grip op hun CO₂-uitstoot te krijgen; met een duurzame biobrandstof.

 

Ruim 90 procent van de goederen in winkels, wordt per containerschip getransporteerd. In de afgelopen halve eeuw, is de scheepvaartindustrie met 400 procent gegroeid. Deze manier van transport blijft aantrekkelijk, omdat het een kostenefficiënte manier biedt om goederen te vervoeren.

 

Imago

Containerscheepvaart wordt dan misschien gezien als een van de meest milieuvriendelijke manieren om goederen te transporteren, dit groene imago is niet vanzelfsprekend. Scheepvaart is – samen met luchtvaart – buiten het Parijs Klimaatakkoord gelaten in 2015. Er is geen (noodzakelijke) prikkel voor de sector om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Er wordt verwacht dat als we zo doorgaan de emissies van scheepvaart met 50 procent tot 250 procent zullen toenemen tot 2050. Scheepvaart zal dan verantwoordelijk zijn voor meer dan 15 procent van de wereldwijde CO₂-emissies.

 

Brandstof als (deel van) de oplossing

Tot op heden bleven de opties voor zeevrachteigenaren om klimaatimpact te voorkomen beperkt tot het selecteren van een energie-efficiënte vervoerder of het compenseren van de footprint buiten de scheepvaart. Hier gaat het GoodShipping Programma verandering in brengen. Door de inzet van hernieuwbare brandstoffen, verandert het GoodShipping Programma daadwerkelijk de brandstofmix en wil daarmee een emissiereductie binnen de industrie behalen. Iedere eigenaar van zeevracht kan deelnemen aan het Programma, ongeacht volume, locatie, handelsroutes en bestaande contracten.

 

Lees verder op grensverleggers.nl

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen