Circulair denken, circulair doen dé nieuwe norm
Artikel

Over de mogelijke scenario’s die Nederland te wachten staat, én oplossingen

Circulair denken, circulair doen: dé nieuwe norm

Door | 20 juni 2018

Grondstoffen worden met de fors groeiende bevolking en hun comsumptie steeds schaarser. Hoe kunnen we dit oplossen? Het is duidelijk dat een andere economie noodzakelijk is: een circulaire economie. In 2017 is het Grondstoffenakkoord getekend. Ook NEN heeft zijn handtekening hieronder gezet en staat hier volledig ­achter. De bedoeling is dat Nederland in 2050 ‘circulair’ is.

 

DOOR MELISSA JANSE

 

Ab de Buck is één van de consultants van NEN die zich met de circulaire economie bezighoudt: ‘Om te komen tot een circulaire economie moet op veel fronten echt veel gebeuren.’ Hij vertelt over de mogelijke scenario’s die Nederland te wachten staat, maar vooral over de oplossingen.

 

Een circulaire economie, is dat niet gewoon hetzelfde als recyclen?

Recycling is maar een onderdeel van circulaire economie. ­Recycling is het opnieuw gebruikmaken van materialen. Denk hierbij aan een fiets die na twintig jaar wordt weggegooid. Het stalen frame van de fiets wordt dan omgesmolten, tot staal, en daar worden weer andere producten van gemaakt. Een circulaire economie gaat ook om zaken als een lange levensduur, reparatie en – als een product wordt afgedankt – hergebruik. Dat is beter dan recycling. Al deze stappen zijn belangrijk in de circulaire economie en het is zaak om dit te realiseren.

 

 

Biomassa is een onmisbare grondstof in de circulaire economie. Om biomassa en reststromen in te kunnen zetten, zijn inzicht en afspraken over kwaliteit en verantwoorde herkomst cruciaal.

 

Veel grondstoffen worden steeds schaarser. Aan welke grondstoffen moeten we denken?

Een heel belangrijke grondstof is fosfaat. Fosfaat wordt gebruikt om kunstmest te maken. Het komt uit een beperkt aantal fosfaatmijnen en de verwachting is dat deze over een jaar of honderd leeg zijn. Dan is er geen fosfaat meer om kunstmest van te maken. Zonder kunstmest gaan we veel minder voedsel produceren en dat zorgt weer voor een mogelijke grote hongersnood. Dat is één kant van de medaille. De andere kant van de medaille is dat we in Nederland een fosfaatoverschot hebben. Koeien en varkens krijgen veel fosfaathoudend voedsel, dat vervolgens in de mest terechtkomt. Mest moeten we lozen en dat komt in het water terecht. Het mes snijdt aan twee kanten als de fosfaat die vrijkomt uit mest en afvalwater, opnieuw wordt gebruikt. Dan is deze schaarse grondstof niet meer nodig en wordt een enorme milieubelasting voorkomen. De Europese Unie zet zich er voor in dat mestproducten gemaakt uit afvalwater weer op het land gebruikt kunnen worden. Maar dan is het…

Alle artikelen op TGTHR lezen?

Registreer je dan (helemaal gratis) voor TGTHR! Je kunt dan alle artikelen op de website lezen.
Ben je al geregistreerd? Dan kun je hieronder inloggen.