Circulair Rotterdam Kansen voor nieuwe banen in een afvalvrije economie
Rapporten

Kansen voor nieuwe banen in een afvalvrije economie

Circulair Rotterdam

Door | 18 juli 2018

Rotterdam’s ambitieuze plan om in 2050 volledig circulair te zijn, kan leiden tot grote sociale, milieu en economische winst. Dat blijkt uit het rapport ‘Rotterdam Circulair’, dat is geschreven in opdracht van de stad Rotterdam en komt van de hand van duurzaamheidsexperts Metabolic, in samenwerking met Circle Economy, Blue City en Spring Associates. In het rapport wordt de inzet van de stad om te komen tot een volledig circulaire economie onder de loep genomen, waarbij 3.500 tot 7.000 banen worden gecreëerd en de materiaalconsumptie wordt gereduceerd met 50 procent in 2030.

 

In het rapport wordt benadrukt dat vooral bouwafval – een groot milieuprobleem – een grote kans biedt aan de stad. Rotterdam heeft de unieke kans om niet alleen internationaal bekend te staan om zijn vooruitstrevende en moderne architectuur, maar ook als voorloper op het gebied van het nuttig hergebruiken van de afvalstromen van deze zelfde bouw. Volgens Pieter van Exter, duurzaamheidsexpert bij Metabolic en co-auteur van het rapport, is er een enorme kans om goed om te gaan met al het bouwafval dat in Rotterdam wordt geproduceerd. Alleen al in 2015 bestond het bouwafval uit een verbluffende 393.783 ton aan verpulverd beton en overige materialen – dit staat gelijk aan 58 Erasmusbruggen. ‘Met haar haven en stevig ingebedde cultuur van ontwerp en architectuur, heeft Rotterdam een unieke positie om daadwerkelijk circulair te worden in de aankomende decennia’, geeft hij aan. ‘Maar, om volledig circulair te zijn in 2050, moeten we vandaag beginnen!’, voegt hij er aan toe.

 

Naar een circulaire bouwsector

Afval van de bouw bestaat niet alleen maar uit de fysieke stromen van de materialen, ook moet er rekening worden gehouden met alle energie en ingebedde impact die te maken heeft met de productie van deze materialen. Beton is de grootste verbruiker van energie per massa in de gehele bouwsector.

Uit het rapport komt naar voren dat de ruwweg 350.000 ton bouwafval gereduceerd kan worden door het bouwen van huizen en kantoren:

  • Op een wijze die er voor zorgt dat gebouwen gemakkelijk kunnen worden gerenoveerd in plaats van gesloopt, en uiteindelijk ook weer gedemonteerd kunnen worden;
  • Met robuuste materialen die een langere levenscyclus hebben;
  • Waarbij materialen en onderdelen worden hergebruikt en zodoende sloop en bouw met elkaar vervlochten raken.

 

Circulaire kansen voor andere sectoren

De bouwsector is slechts één van de vier sectoren welke zijn onderzocht in het rapport. Ook de sectoren agri-food en groene stromen, consumptiegoederen en zorg zijn onderzocht.

 

Agri-food en groene stromen

Om voedselverspilling – een stroom met een grote negatieve impact op waterverbruik en landgebruik – tegen te gaan, dient er gestuurd te worden op preventie. De stad verspilt op dit moment 14 procent van het voedsel; ter vergelijking: het landelijk gemiddelde is 12 procent. Slechts een klein deel van al het organische afval wordt op dit moment gescheiden opgehaald om biogas en compost van te maken. Worden organische reststromen echter beter gescheiden opgehaald, dan kan de helft van al dit afval worden omgezet in nuttige en nieuwe producten.

 

Consumptiegoederen

Op dit moment wordt 30 procent van alle consumentenafval gescheiden opgehaald en gerecycled. Dit percentage kan een enorme boost krijgen wanneer producten slimmer worden ontworpen, met minder materiaal, en er een ‘Upcycle Mall’ komt met gespecialiseerde recycle-expertise voor verschillende soorten reststromen. De totale impact van deze interventies op de afvalstromen binnen de stad is gering, gezien het feit dat het merendeel van alle consumentengoederen in Rotterdam worden geproduceerd voor de export. Verpakkingsmateriaal is goed voor 35 procent van alle afval dat afkomstig is van consumentengoederen. Dit percentage kan met 40 procent worden verminderd door over te stappen naar verpakkingsvrije winkels.

 

Zorg

De zorgsector is een van de belangrijkste economische sectoren van de stad, vertegenwoordigt slechts een klein deel van de totale afvalproductie en kan haar aandeel nog verder reduceren door meer in te zetten op preventieve zorg om zo gezondheid te verbeteren en herstel te versnellen gedurende een ziekenhuisopname.

 

Als Rotterdam haar doel behaald om volledig circulair te zijn in 2050 en hiermee tot wel 58 Erasmusbruggen aan bouwafval zal besparen, laat dit zien wat voor een kansen de stad heeft voor nog vele andere iconische projecten voor de stad en haar burgers.

 

Download het rapport ‘Circulair Rotterdam’

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen