Circulaire ­economie in de praktijk van de ondernemer!
Magazine

Voor welke bedrijven is de circulaire economie nu met name kansrijk?

Circulaire ­economie in de praktijk van de ondernemer!

Door | 10 juni 2016

De circulaire economie gonst door het land. Overheden, bedrijven, universiteiten en maatschappelijke organisaties, iedereen heeft het over het concept dat 7,3 miljard euro aan economische kansen belooft voor ons land. Maar wat is nu de kern van dit bejubelde concept?

 

In onze beleving gaat de circulaire economie in essentie om waardebehoud, vanuit economisch én ecologisch perspectief. Voor alle producten is in elke stap van de hele productieketen waarde opgebouwd: van grondstofwinning, transport, halffabricage, eindfabricage, enzovoort. Op het moment dat een product wordt afgedankt, gaat al deze opgebouwde waarde verloren, terwijl deze waarde veelal grotendeels behouden kan worden. We moeten daarvoor wel anders naar onze producten en verdienmodellen kijken.

 

Circulaire economie diagram

Diagram van de circulaire economie. Door circulaire activiteiten als onderhoud, hergebruik en recycling wordt de waarde van producten en grondstoffen behouden. Energieterugwinning en stort wordt geminimaliseerd. Bron: Ellen MacArthur Foundation.

 

Laten we dat toelichten aan de hand van een aantal voorbeelden:

Reparatie: als van de spreekwoordelijke stofzuiger de stekker kapot gaat, kan deze bij het grof vuil. Een grote verspilling, want zeg 5% van het apparaat is slechts kapot en 100% waarde gaat verloren.

Product met dienst, zoals onderhoud: veel producten verslijten vroegtijdig en verliezen hun functie en waarde door gebrek aan onderhoud. Een onderhoudscontract is bij een fiets of een cv-ketel heel gewoon, maar minder bij een jas. Waarom levert een kledingmerk niet een servicecontract voor onderhoud erbij? Winst voor de klant, winst voor de consument!

Product als dienst: nog een stap verder gaat het verkopen van het product als dienst. Waarom een wasmachine kopen, terwijl het je eigenlijk gaat om het wassen van je kleren? De start-up Bundles levert sinds kort een wasmachine en je betaalt alleen voor het aantal wasbeurten. Het apparaat en dus ook het daarin verwerkte materiaal, elektriciteit, reparaties en zelfs wasmiddel zitten allemaal in één prijs per wasje. Ontwikkelt Miele een slimmere of zuinigere machine, dan vervangen ze dit onderdeel en bewijzen zichzelf en de gebruiker zo een dienst.

Upgrade-baarheid: van sommige producten zijn bepaalde onderdelen eerder technisch versleten dan andere. Neem een keuken. Vroeg of laat gaat alle apparatuur gestaag kapot, terwijl de keuken nog verder helemaal goed is. Maar weinig keukenfabrikanten geven de mogelijkheid om kosteneffectief uitsluitend de apparatuur te vervangen. Domweg, omdat er bij het ontwerp niet aan gedacht is. Als je bent uitgekeken op de buitenkant van de deurtjes is het kostentechnisch haast onmogelijk om alleen deze te vervangen. Het hele geval moet eruit, alle waarde gaat verloren, terwijl eigenlijk alleen maar een bepaald onderdeel vervangen hoeft te worden.

Recycling: waar de één afval ziet, ziet de ander grondstof. Waar wij onze oude elektronica voor niets weggooien, halen bedrijven met de juiste technieken en volumes er kilo’s goud, koper, plastic en andere materialen uit. Vorig jaar won Apple 40 miljoen dollar aan goud ­terug uit elektronisch afval. Voor sommige afvalstromen, zoals mest en GFT-afval, is het verdienmodel zelfs dubbel: voor het ophalen én voor de teruggewonnen grondstoffen.

– Ten slotte, de bijzondere eend in de bijt: deelplatforms, voorzien van een passend verdienmodel. SnappCar zorgt ervoor dat die stilstaande auto beter benut wordt én voorkomt de aanschaf van een extra auto door de ‘buurman’. Minder parkeerruimte en een betere benuttingsgraad.

 

 

‘Wie waarde ziet in afvalbakken, heeft een gratis grondstof of krijgt zelfs geld toe

 

De kern van dit ondernemen is dus waardebehoud en meerwaardecreatie. Producten en grondstoffen blijven zo lang mogelijk waardevol en in gebruik door onderhoud, reparatie en hergebruik. Zie de figuur links voor een overzicht. Pas aan het einde van de levensduur komt dus recycling. Natuurlijk kapitaal, zoals ecosystemen en vruchtbare gronden, worden in stand gehouden. Dit in tegenstelling tot de lineaire economie waarin producten na gebruik snel afval worden en hun waarde verliezen en waarin natuurlijke hulpbronnen worden uitgeput. Bijkomend voordeel of meerwaarde: al deze circulaire activiteiten vragen werk in de dienstverlenende sector om producten en grondstoffen optimaal te benutten. Dat geeft een impuls aan zinvolle werkgelegenheid!

 

Ecoprofabrics chain

Het circulaire model van EcoProFabrics.

 

Wat zijn de kansen voor bedrijven?

1. De klant beter van (een…

Alle artikelen op TGTHR lezen?

Registreer je dan (helemaal gratis) voor TGTHR! Je kunt dan alle artikelen op de website lezen.
Ben je al geregistreerd? Dan kun je hieronder inloggen.