Hoger op de circulaire inkoopladder met Circular Procurement for Value
Artikel

In vijf stappen naar 100% circulair inkopen

Hoger op de circulaire inkoop-ladder met Circular Procurement for Value

Door | 31 augustus 2016

Een van de sleutels om de transitie richting een circulaire economie aan te jagen ligt bij het inkoopproces. Inkopers stimuleren en creëren de vraag naar circulair geproduceerde goederen, en nemen daarom een belangrijke functie in bij het stimuleren van de circulaire economie. De grote vraag is echter: hoe?

 

Supply Value heeft onderzoek gedaan naar circulair inkopen in de praktijk, en heeft op basis van de resultaten het Circular Procurement for Value (CP4V) model ontwikkelt. Het CP4V is een diagnosemodel dat laat zien waar je als organisatie staat op de circulaire inkoop-ladder en wat er nodig is om een stap verder op deze ladder te komen om je circulaire inkoopactiviteiten steeds verder te professionaliseren.

 

Circular Procurement for Value (CP4V) model

De resultaten uit het onderzoek laten zien dat circulair inkopen in vijf opeenvolgende stappen kan worden toegepast (figuur 1): van 0% circulair inkopen tot 100% circulariteit in de keten. Stap 0 betekent dat een organisatie nog niet aan circulair inkopen doet. Bij stap 5 is 100% circulariteit in de keten. De keten is ingesteld op circulariteit en het wordt gezien als de standaard waarbij automatisch wordt gekeken naar circulaire oplossingen.

 

CP4V model Figuur 1 - Vijf opeenvolgende stappen circulair inkopen

 

Figuur 1: Vijf opeenvolgende stappen bij circulair inkopen (Supply Value 2016)

 

 

Op basis van deze vijf stappen is het ‘Circulair Procurement for Value (CP4V) model’ ontwikkelt (figuur 2). Organisaties bevinden zich in verschillende fases van volwassenheid met betrekking tot circulair inkopen. Het CP4V is een diagnosemodel dat laat zien waar je als organisatie staat op de circulaire inkoop-ladder en wat er nodig is om een stap verder op deze ladder te komen om je circulaire inkoopactiviteiten steeds verder te professionaliseren. Dus wat betekent iedere stap voor je organisatie? Welke functies en rollen zijn er? Hoe bouw je dat verder uit? Dit soort vragen worden mede door het model beantwoord en helpt een organisatie verder te komen.

 

Figuur 2 - Het Circular Procurement for value CP4V model

Figuur 2: Circular Procurement for Value (CP4V)-model

 

Van 0 naar 1: introductie circulair inkopen

Circulair inkopen maakt zijn introductie in de organisatie. Om van stap 0 naar stap 1 te komen zal er iemand moeten zijn die besluit: we gaan een circulair inkooptraject starten. Dit zal in de meeste gevallen een inkoper zijn die via via heeft gehoord van circulair inkopen en daar enthousiast over is geworden en dat graag wil toepassen. De kennis van circulair inkopen ligt dus voornamelijk bij de inkoper/afdeling inkoop. Circulair inkopen…

Alle artikelen op TGTHR lezen?

Registreer je dan (helemaal gratis) voor TGTHR! Je kunt dan alle artikelen op de website lezen.
Ben je al geregistreerd? Dan kun je hieronder inloggen.