Magazine

  Streven naar een harmonieuze wereld

  Cradle to Cradle: ­Duurzaam ondernemen met hart en ziel

  Door | 16 november 2016

  Een wereld waarin 9 miljard mensen in overvloed en harmonie kunnen samenleven. Is dat ­mogelijk? Die wereld lijkt op dit moment bijzonder ver weg en toch is dit de belofte en de ­visie van Cradle to Cradle (C2C). Sinds ik me vijf jaar geleden diepgaand heb ondergedompeld in de wereld van duurzaamheid, deel ik deze visie. Na een internationale loopbaan in mode en retail, een eigen ­praktijk in strategische consulting, interim management en commissariaten, is het nu mijn ­missie om ­organisaties te begeleiden naar een succesvolle toekomst volgens de Cradle to Cradle-principes.

   

  Door Gerrit Bruggeman

   

   

  Mijn eigen ‘cradle’ stond in de Achterhoek, waar mijn grootouders een boerderij hadden. Als zevenjarig jongetje ging ik daar samen met mijn broertje logeren en ‘werkte’ ik mee op het land en in de wei. Mijn grootouders leefden van hun eigen land. Terugkijkend besef ik dat het in die tijd vanzelfsprekend was om biologisch te leven, onbespoten groenten van het eigen land en vlees zonder groeihormonen te eten. Het was een tijd waarin de menselijke maat in vrijwel alle onderdelen van de maatschappij herkenbaar was, net zoals diezelfde menselijke maat nu weer terugkeert in allerlei duurzame initiatieven.

   

  Duurzaamheid begint bij bewustzijn

  Waar grote adviesclubs duurzaamheid soms zien als de volgende groeimarkt en snel een bijpassende toolbox ontwikkelen, ben ik ervan overtuigd dat het van belang is om dichter bij huis te beginnen. Integrale duurzaamheid raakt alle aspecten van wie zijn, waar we in geloven, waar we voor staan en wat we doen. Het begint ermee te beseffen waar we vandaan komen, wat onze wortels en waarden zijn en hoe we daar mee omgaan in het hier en nu. Pas wanneer we volledig verbonden zijn met onszelf en met elkaar – van onze eigen inner circle tot en met de grote cirkels van de 7 miljard medebewoners van onze aarde – kunnen we stappen gaan zetten om ons op een nieuwe, duurzame manier te verbinden met de aarde en met al haar rijkdommen.

   

  Pas wanneer we in organisaties werken waar we volledig ons authentieke zelf kunnen zijn en waar we in vertrouwen, integriteit en verbondenheid met elkaar kunnen samenwerken, hebben we de basis gelegd om een nieuwe, duurzame wereld te gaan creëren. Als we zelf niet in balans zijn, creëren we met alle goede bedoelingen ergens anders juist onbalans. Dit is essentieel voorwerk alvorens we daadwerkelijk met hart en ziel stappen kunnen gaan zetten in onze zakelijke en maatschappelijke transitie naar een duurzame wereld.

   

  Cradle to Cradle: overvloed

  Van alle mogelijke invalshoeken in duurzaamheid heb ik Cradle to Cradle omarmd omdat het een inspirerende visie is met een positieve agenda die uitgaat van overvloed. Als ‘founding fathers’ van Cradle to Cradle hebben Michael Braungart en William McDonough vijf centrale principes gedefinieerd:

  1.  ‘material health’: o.a. geen toxische stoffen in onze producten;
  2.  ‘material reutilization’: het zodanig ontwerpen van producten en hun supplychain dat grondstoffen eindeloos kunnen worden hergebruikt;
  3.  ‘renewable energy’: uitsluitend gebruik maken van schone energie;
  4.  ‘water stewardship’: wanneer we water gebruiken brengen we het schoner terug in de natuur dan we het aangetroffen hebben;
  5.  ‘social responsibility’: respectvol en integer omgaan met alle ­businesspartners en hun medewerkers.

   

  Het is een praktische werkwijze om deze visie te realiseren en kan in vrijwel alle industrieën worden toegepast. Tijdens mijn periode als CEO bij de Koninklijke Auping heb ik de onderneming mogen begeleiden bij de opstart van dit Cradle to Cradle-proces, daarmee begon mijn ontdekkingsreis in de duurzame wereld.

   

  Een existentiële beslissing

  Nadat voldoende commitment en bewustzijn is gecreëerd, is het van essentieel belang dat bedrijven systematisch begeleid worden in het proces om volgens deze vijf principes te gaan werken. De volgorde waarin gewerkt wordt, welke projecten worden gedefinieerd en wie daarbij betrokken zijn wordt vastgelegd in een overall roadmap. Dit werk kan beginnen als het topmanagement het proces volledig doorleefd en omarmd heeft en het ziet als ‘the right thing to do’. Dus niet alleen omdat het voor klanten en de…

  Lees dit artikel gratis

  Verduurzamen doe je niet alleen, dat doe je samen! Registreren is gratis en verplicht je tot niets, maar kan jou wel verder helpen met duurzaam ondernemen! Zo kan je al onze artikelen lezen op de website, je netwerk vergroten of je eigen nieuws en columns publiceren op TGTHR.

  Registreer je ook (helemaal gratis) voor TGTHR en lees het complete artikel. Ben je al geregistreerd? Dan kun je hieronder inloggen.

  Magazine TGTHR

  Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

  Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
  whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

  Klik hier om je aan te melden
 • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

 • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen