Het stadskantoor van Venlo Foto: Kraaijvanger.

Magazine

Hoe stadskantoor Venlo een gezonde werkomgeving combineert met duurzame innovatie

Cradle to Cradle ontwerpen: een sausje of een fundamenteel andere aanpak?

Door | 9 december 2016

Onlangs is het nieuwe stadskantoor van Venlo geopend. Een uniek gebouw waarin de visie van Cradle to Cradle tot in het kleinste detail is doorgevoerd. Deze visie gaat verder dan duurzaam bouwen. Het stadskantoor biedt directe meerwaarde aan mens, milieu en economie en bestaat uit volledig herbruikbare materialen, van beton tot bureaustoel. Voor het bouwteam – waaronder Royal HaskoningDHV – betekende dit samen ­pionieren op veel fronten. Het resultaat is grensverleggend in circulariteit, ­gebruikersbeleving en gebouwprestaties.

 

Door Nick Hendrikx  |  Fotografie: gemeente Venlo, Kraaijvanger architecten

 

In 2008 besloot gemeente Venlo tot een wereldprimeur: de eerste gemeente in de wereld die de Cradle to Cradle (C2C)-principes ging toepassen in al haar activiteiten. Voor het nieuwe C2C-stadskantoor werden de bouwpartners zorgvuldig geselecteerd op expertise en visie: Kraaijvanger Architects, Royal HaskoningDHV, Veldhoen & Company, Bureau Bouwcoördinatie Nederland en hoofdaannemer Laudy Bouw & Ontwikkeling.  Royal HaskoningDHV was hierbij verantwoordelijk voor het ontwerp van de gebouwinstallaties en de advisering over de bouwfysica en de brandveiligheid. Sinds 2010 trokken deze partijen samen op om de enorme uitdagingen van het 14.000 m2 tellende stadskantoor het hoofd te bieden.

 

Het nieuwe stadskantoor moest niet ‘minder slecht’ zijn, maar juist beter voor de omgeving. Een gebouw dat zich gedraagt als een boom doordat het zuurstof afgeeft, koolstof opneemt, stikstof vasthoudt, water destilleert en lucht zuivert. Geen ‘inwisselbare vierkante meters-kantoor’ maar een flexibel, mensgericht ontwerp dat een gezondere, productievere en gelukkigere interactie tussen gebouw, gebruiker en omgeving oplevert. Een gebouw dat bovendien fungeert als ‘grondstoffenbank’ en verregaand zelfvoorzienend is in ­water- en energiebehoefte. Deze eisen leidden tot bijzondere oplossingen.

 

Holistisch ontwerpen

Waar een gebouwconstructie vijftig jaar mee gaat, installaties zo’n twintig jaar en het interieur doorgaans vijf jaar, levert de Cradle to Cradle-­visie grote uitdagingen op voor ontwerp en bouw. Hoe ga je om met de verschillende levenscycli en lifecycle costs van constructies, materialen en technologie? Hoe behandel je licht, lucht, water en energie? Welke duurzame maatregelen vallen onder de categorie ‘proven technologies’ en waar moet je pionieren? En als je moet pionieren, welke risico’s zijn dan aanvaardbaar?

 

De grondgedachte van C2C komt erop neer dat afval niet hoort te bestaan. Afval vormt voedsel voor nieuwe waardecreatie, net als in de natuur. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen een technische en biologische kringloop. Iedere keuze – groot of klein – in de ontwerpfase van een gebouw wordt…

Lees dit artikel gratis

Verduurzamen doe je niet alleen, dat doe je samen! Registreren is gratis en verplicht je tot niets, maar kan jou wel verder helpen met duurzaam ondernemen! Zo kan je al onze artikelen lezen op de website, je netwerk vergroten of je eigen nieuws en columns publiceren op TGTHR.

Registreer je ook (helemaal gratis) voor TGTHR en lees het complete artikel. Ben je al geregistreerd? Dan kun je hieronder inloggen.