Certificeringen

Cradle to Cradle

Door | 19 november 2015

Cradle to Cradle focust zich op ‘goed zijn’, in plaats van ‘minder slecht zijn’. Hiermee gaat Cradle to Cradle uit van een totaal andere denkwijze bij ontwerp en productie.

 

Het Cradle to Cradle (wieg tot wieg)-concept is bedacht door William McDonough en Michael Braungart en is gebaseerd op het principe ‘afval is voedsel’. Het huidige industriële systeem richt zich op minder vervuilen en het beperken van de schadelijkheid van het product. Het product wordt hier gezien als de keten van ontstaan (winning van grondstoffen, productie), gebruik (energieverbruik en verbruik van hulpstoffen zoals waspoeder en benzine) en afdanking (hergebruik en stort). Het ‘minder slecht maken’ van het product bestaat uit het kiezen van schonere grondstoffen, het zuiniger maken van het product in gebruik, en het optimaliseren voor recycling. Dit kan, ondanks wat de term recycling doet vermoeden, gezien worden als ontwerpen van wieg tot graf.

 

Volgens Michael Braungart moeten we overgaan van eco-efficiëntie naar eco-effectiviteit: in plaats van ‘minder slecht’ doen, proberen ‘beter’ te doen. Producten ontworpen volgens de Cradle to Cradle-filosofie zijn zo ontworpen, dat het geen schade noch afval veroorzaakt: alle gebruikte materialen na hun leven in het ene product, kunnen nuttig worden ingezet in een ander product (upcycling). Het eerste verschil met conventioneel hergebruik is dat er geen kwaliteitsverlies is (downcycling), en geen restproducten die alsnog gestort worden (recycling). Deze kringloop wordt bedoeld met het motto: ‘afval is voedsel’.

 

 

Cradle to Cradle certificering

Cradle to Cradle Certificering geeft bedrijven de mogelijkheid om op een betrouwbare en tastbare manier de duurzaamheidsdoelstellingen van producten te meten. Tegelijkertijd ondersteunt deze certificering ook klanten die een bredere definitie van kwaliteit nastreven in hun aankoopproces. Het keurmerk voor Cradle to Cradle producten en materialen wordt verworven door certificatie op basis van een vijftal criteria: veilige materialen, hergebruik van materialen, hernieuwbare energie, waterbeheer en sociale verantwoordelijkheid.

 

Meer informatie over Cradle to Cradle Certificering

Bekijk de Tegenlicht-uitzendingen over Cradle-to-cradle

Bestel het boek ‘cradle to cradle: afval = voedsel’

Deel dit artikel

[sharify]
Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen