Artikel

Klimaatverandering en extreem weer

De impact van het veranderende klimaat op bedrijven

Door | 28 november 2017

In het dagelijks leven ervaren we dat de weeromstandigheden zich wijzigen. We hebben vaker te maken met extreme hagel- en regenbuien, er zijn langere periodes van droogte en de stormen nemen toe. Deze weertypen kunnen van invloed zijn op jouw organisatie en de continuïteit van de dagelijkse bedrijfsvoering.

 

KNMI en klimaatscenario’s

Het KNMI adviseert de Nederlandse overheid op het gebied van klimaatverandering. Als wetenschappelijk instituut draagt het KNMI bij aan het internationale klimaatonderzoek en vertegenwoordigt het Nederland in het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Het KNMI is constant bezig met het optimaliseren van het meetnetwerk en verfijnen van klimaatmodellen. Deze modelberekeningen vormen de basis van de KNMI-klimaatscenario’s voor Nederland. De klimaatscenario’s voor Nederland zijn vastgelegd in KNMI’14-klimaatscenario’s en zijn de basis voor de discussie voor de bepaling van de impact van het veranderende klimaat voor bedrijven.

 

 

Veranderend klimaat en extreem weer

De KNMI’14-scenario’s zijn de vier combinaties van twee uiteenlopende waarden voor de wereldwijde temperatuurstijging, ‘Gematigd’ en ‘Warm’, en twee mogelijke veranderingen van het luchtstromingspatroon, ‘Lage waarde’ en ‘Hoge waarde’. Samen beschrijven ze de hoekpunten waarbinnen de klimaatverandering in Nederland zich, volgens de nieuwste inzichten, waarschijnlijk zal voltrekken.

 

De algemene veranderingen die worden verwacht hebben te maken met een stijgende temperatuur: meer zachte winters en hetere zomers, de neerslag en extreme neerslag nemen in de winter toe en in de zomer zijn de buien intensiever. Het wind- en stormklimaat vertonen grotere variaties. De gevolgen van de klimaatverandering of het optreden van extreem weer is afhankelijk van de plaats van de infrastructuur en de inrichting ervan. Zo kan worden gedacht aan overstromingsgevaar als gevolg van extreme neerslag, maar ook wanneer rivieren buiten hun oevers treden.

 

De risico’s voor jouw organisatie in kaart brengen

Klimaatverandering en extreem weer zijn een van de externe factoren die de continuïteit van organisaties bedreigen. Met name wanneer investeringen in infrastructuur moeten worden gedaan is het meenemen van risico beperkende maatregelen relatief eenvoudig. Een risico assessment op klimaatverandering en extreem weer geeft inzicht in de noodzakelijke maatregelen en daarmee beheersing van mogelijke impact.

 

Voorbeeldcase

Een energie-netwerkoperator wil het onderhoudsplan van de eigen infrastructuur actualiseren. Eén van de punten die daarbij naar voren kwam was de vraag of klimaatverandering en extreem weer van invloed is op de fysieke gesteldheid van de installaties op de langere termijn en op de fysieke bereikbaarheid van de installaties bij calamiteiten. Dit bepaalt de frequentie en wijze van onderhoud en de inrichting van de assets. In een tweedaagse workshop is in samenwerking met het KNMI inzicht verkregen over klimaatverandering en weer scenario’s. Vervolgens is deze informatie vertaald naar concrete gebeurtenissen die specifiek zijn voor deze operator en die van invloed zijn op de inrichting en gesteldheid van de installatie en de wijze van onderhoud. Als resultaat zijn specifieke uitgangspunten en acties vastgesteld, rekening houdend met de klimaatverandering en extreem weer.

 

 

 

DNV GL begeleidt de risicoanalyse en brengt kennis en ervaring in van andere bedrijven en sectoren

Meer weten over de klimaatscenario’s?

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen