Tools

De Milieubarometer

Door | 9 november 2015

De Milieubarometer van stichting Stimular is een online milieuregistratie die de milieuprestatie, CO₂-footprint en bijbehorende kosten van je bedrijf of instelling eenvoudig en snel zichtbaar maakt. Je vult gegevens over energie, water, afval, emissies, transport en eventueel papierverbruik in. Vervolgens zie je welke milieu-aspecten het meest bijdragen aan de totale milieuscore en bijbehorende kosten van je bedrijf.

 

Een van de krachtigste functies van de Milieubarometer is het genereren van grafieken. De milieumeter laat zien welke bedrijfsactiviteiten de grootste milieu-impact hebben en waar je prioriteiten liggen op het gebied van milieu. De CO₂-meter en de kostengrafiek laten zien waar je het meeste kunt besparen op CO₂-uitstoot en in financieel opzicht. Wanneer je de Milieubarometer meerdere jaren achter elkaar invult, brengen de grafieken het effect van genomen maatregelen in beeld. Hiermee kun je effectief communiceren over de behaalde resultaten met je medewerkers, klanten en opdrachtgevers.

 

Enkele voordelen van de Milieubarometer zijn:
– Het is eenvoudig in te vullen
– Het geeft de prioriteiten voor het terugdringen van je milieugerelateerde kosten
– Het voldoet aan de eisen aan milieuregistratie van de overheid
– Het maakt de communicatie over je milieuprestatie makkelijk

 

Erkende Maatregelen in Milieubarometer verwerkt

Sinds 1 december 2015 zijn er voor zeven branches wettelijk Erkende Maatregelen voor energiebesparing. De ‘Erkende Maatregelen’ zijn de besparingsmaatregelen die zich in een bedrijf binnen vijf jaar terugverdienen. Een bedrijf dat die maatregelen toepast voldoet aan de wettelijke verplichting om energie te besparen. De Erkende Maatregelen zijn verwerkt in de Milieubarometer en zijn te herkennen aan het blauwe labeltje van de Rijksoverheid. Bedrijven kunnen de maatregelen beoordelen en afvinken wat ze hebben uitgevoerd of niet van toepassing is. Van de overige maatregelen kunnen ze bepalen of ze die op korte of lange termijn gaan uitvoeren. Met een druk op de knop maken ze dan een PDF-rapportje dat gelijk de basis is van een energiebesparingsplan. Deze maatregelselectie maakt het voor ondernemers makkelijker om energie en kosten te besparen. In 2016 komen er voor meer branches lijsten met Erkende Energiemaatregelen.

 

Gratis Milieubarometer in 72 gemeenten

De milieubarometer kost normaal € 198,00. In 72 Nederlandse gemeenten worden bedrijven ondersteunt bij energiebesparing, in deze gemeenten kunnen alle bedrijven de Milieubarometer gedurende het eerste jaar (tot eind 2016) gratis gebruiken.

 

Meer informatie over de Milieubarometer