Column

De mogelijkheden zijn eindeloos

Door | 15 december 2015

Duurzaamheid in Nederland begint vorm te krijgen. We gaan langzaam maar gestaag vooruit: minder afval en een lagere energierekening staan op het verlanglijstje van menig CEO. Stap voor stap in de goede richting, maar is het voldoende? Doen we genoeg om ook in de verre toekomst een leefbare planeet te hebben?

Niet goed genoeg voor de staat van ontbinding van onze planeet…

 

Door het grotere maatschappelijke bewustzijn staan er vrijwel iedere dag mensen op die ‘het licht zien’. Bevlogen vinden zij ‘het duurzame wiel’ steeds opnieuw uit, gepresenteerd als ‘de enige echte’ duurzame oplossing. Logisch, want een nieuw idee presenteren is ‘hot’. Wie zich innovatief toont, neemt als pionier het duurzame voortouw. Een sterk idee van een ander gebruiken, is een stuk minder populair. Een gemiste kans want juist bewezen ideeën bieden volop kansen. Bij nieuwe ideeën is dat altijd afwachten: gaan zij met hun eigen, individuele oplossing de wereld écht veranderen?

 

De hype voorbij

Met de technologische mogelijkheden van dit moment is een nieuw platform snel gerealiseerd. Wie slim gebruik maakt van social media en online marketing, creëert een community waar mensen en bedrijven elkaar vinden. Dat lijkt positief, maar hoe duurzaam is zo’n community? Duurzaamheid staat of valt met oog voor de omgeving, integratie met het grotere geheel. En juist dat ontbreekt bij veel initiatieven: aansluiting bij andere duurzame initiatieven. Wat is dan nog de toegevoegde waarde op lange termijn? Wat blijft er over als de hype tot stilstand komt?

 

Sneller en efficiënter

Natuurlijk is het hartstikke mooi als mensen het duurzaam denken omarmen. Maar willen we de wereld écht een stukje mooier maken, dan moeten we ook kritisch durven zijn op duurzame initiatieven. Niet om de kritiek zelf, maar omdat er nog zoveel meer mogelijk is. Als we het samen doen, als we de krachten bundelen, maken we Nederland sneller en efficiënter duurzamer. En dat is precies wat TGTHR (together) voor ogen heeft.

 

Hoogste versnelling

TGTHR wil reeds bestaande netwerken in Nederland koppelen. Dat zal leiden tot één groot waardenetwerk waarin nieuwe technologieën, diensten, marktontwikkelingen en businessmodellen de revue passeren. TGTHR is er voor individuen en bedrijven, voor alle mogelijke stakeholders. Samen kunnen we duurzaam ondernemen in Nederland in de hoogste versnelling zetten.

 

Geen overbodige luxe

Indachtig de visie is ook TGTHR gestoeld op een bestaand idee: al in 2004 constateerde The Corporate Social Responsibility Newswire dat duurzame initiatieven vooral versnipperd zijn. Een krachtenbundeling is dan ook geen overbodige luxe, was een van de conclusies uit het rapport Gearing Up:

 

Despite achieving impressive momentum, the corporate responsibility (CR) movement is bumping up against real limits. Most company initiatives are too peripheral from core businesses, too isolated from one another, and too disconnected from wider systems to make much of a collective impact. To reach its full potential, the movement must shift gear. Specifically, companies must address the fundamental questions of how to achieve the necessary scale in their responses to global problems and how to help catalyze the development of more effective global governance frameworks.

Samen

TGTHR is een onafhankelijke, open community. TGTHR wordt de plaats waar mensen samenkomen om inspiratie op te doen, ervaringen uit te wisselen en elkaar te helpen oplossingen te vinden. TGTHR is de centrale hub waar onder andere waardevolle informatie, expertise, inspirerende content en hands-on tools op het gebied van duurzaam ondernemen worden samengebracht. Via een veelvoud aan uitwisselingsmogelijkheden: een magazine, whitepapers, een expertpanel, blogs, evenementen, labs, training en coaching.

 

Kansen pakken

TGTHR is een initiatief van Alcedo Media en duurzaamheidsexpert Lars Moratis. We zijn ervan overtuigd dat we samen duurzaam ondernemen in Nederland in een hogere versnelling kunnen zetten. Doe mee met onze community en meld je aan!