Foto: Nyenrode

Column

Til je (duurzame) bedrijfsresultaten naar een hoger plan

De onmisbaarheid van de MVO-manager

Door | 4 november 2016 | 1 reactie

Welke rol speelt duurzaamheid binnen jouw organisatie? Hoe werk je daaraan, en waar liggen kansen voor verbetering? Vraagstukken waar iedere trekker van duurzaamheid binnen organisaties mee bezig is en zich verder op ontwikkelt. De MVO-manager is in opkomst en dat biedt volop mogelijkheden. In dit artikel: tips voor een strategische aanpak voor MVO-managers van hoogleraar Sustainable Business and Stewardship André Nijhof:

 

 

De grote duurzame uitdaging

Als hoogleraar bij Nyenrode Business Universiteit kom ik dagelijks vraagstukken tegen van MVO-managers: de trekkers binnen organisaties die duurzaamheid strategisch oppakken en ontwikkelen. Duurzaamheid biedt weliswaar antwoorden op veel ondernemersvraagstukken. Of het nou de inkoop van grondstoffen, de bodemgesteldheid van landbouwgrond of vervoersvraagstukken betreft. Tegelijkertijd roept een term als ‘duurzaam’ vraagstukken op: Waar begin je? Hoe? En wanneer? Ik merk dat doordat het begrip duurzaamheid zo breed is veel bedrijven het als een onmogelijk grote taak zien, terwijl juist de focus op enkele duurzame aspecten jouw business en ook de mens en het milieu heel veel oplevert. In de Expeditie voor MVO-managers van Nyenrode en MVO Nederland helpen we deelnemers de eigen vraagstukken te analyseren, hier keuzes op te maken en dit vervolgens in de praktijk te brengen.

 

Waarom een MVO-manager

Voor mij laat duurzaamheid zich het beste omschrijven als “Highly systemic and deeply personal”. Bedrijven die het goed doen op het gebied van duurzaamheid, hebben werknemers die gemotiveerd worden door en betrokken zijn bij duurzaamheidsthema’s (deeply personal). Zij gaan niet zomaar alle kanten op, maar werken stap voor stap aan hun duurzame agenda (highly systemic). Zo is ook onze Expeditie ingericht: de persoonlijke ontwikkeling staat centraal en je kunt door zicht op systeemdynamiek zelfverzekerder werken aan jouw verduurzamingsacties. Je doet skills op het gebied van verandermanagement en communicatie op. Daarbij: je werkt samen met andere MVO-managers en blijft verbonden.

 

Maak de juiste keuze

Elke organisatie is anders en heeft een eigen impact op de omgeving. Een MVO-manager zal de thema’s waarop jouw organisatie een positieve impact kan realiseren opsporen en oppakken.

 

Wees proactief en communiceer

Een goede MVO-manager zorgt ervoor dat de duurzame thema’s volop in ontwikkeling komen binnen de organisatie. Met een proactieve aanpak en een goede communicatie met alle stakeholders open je het gesprek over duurzaamheid. Dit levert belangrijke input op voor de verdere ontwikkeling van je duurzaamheidsstrategie. Je gaat nieuwe samenwerkingen aan met je leveranciers en gaat wellicht samen nieuwe duurzame activiteiten ontplooien. Dit levert naast een verbeterde samenwerking ook innovatiekansen op.

 

Kijk over je grenzen heen

De functietitel MVO-manager hoeft niet op je visitekaartje te staan. Zolang jij maar degene bent of een stuurgroep vormt die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de duurzame bedrijfsagenda en daar ook zeggenschap over hebt. Je moet verstand hebben van duurzaamheid en vooral een verbinder en verandermanager zijn. Specifieke expertises als vormen van groene energie, mobiliteit of afvalverwerking kan je inhuren of inkopen. Leer vooral de taal van je collega’s spreken, betrek de juiste afdelingen en onderzoek hoe je elkaar kan versterken. MVO-management is een proces. Je bent nooit 100% duurzaam en er zijn continue nieuwe ontwikkelingen. Formuleer daarom een duidelijke visie en werk daarnaartoe.

 

Aan de slag

Er is en wordt veel geschreven over verandermanagement en duurzaamheid. Voor de MVO-managers (in spé) raad ik je aan om Mindsets in action (PDF) door te nemen. Wil je meer weten over de Expeditie voor MVO-managers? Klik dan hier.

 

André Nijhof is hoogleraar Sustainable Business and Stewardship aan de Nyenrode Business Universiteit

 

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

 • Anne Pannekoek6 jaren geleden

  Beste André,

  ik heb je artikel gelezen en wilde de pdf downloaden. Ik krijg echter een malware melding:

  De volgende website bevat malware

  Cybercriminelen op http://www.avastoneconsulting.com proberen mogelijk gevaarlijke programma’s op je computer te installeren waarmee je gegevens kunnen worden gestolen of verwijderd (bijvoorbeeld foto’s, wachtwoorden, berichten en creditcarddetails).

  Misschien goed om je websitebouwer hier even naar te laten kijken.

  Wil je me de pdf mailen? anne@mvoconsultants.nl
  Alvast bedankt!

 • We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

  Magazine TGTHR

  Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

  Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
  whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

  Klik hier om je aan te melden
 • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

 • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen