Magazine

Boekrecensie ‘What we think about when we try not to think about global warming’

De psychologische barrières van klimaatverandering

Door | 28 september 2016

Als je met kwade wil een duurzaamheidsprobleem zou willen bedenken waar de mens zich nauwelijks raad mee weet, dan zou het wel klimaatverandering zijn. We zijn tot nu toe bijzonder slecht in staat gebleken klimaatverandering en de daarmee gepaard gaande opwarming van de aarde te keren. Dat lijkt vreemd, gezien wat er allemaal op het spel staat. Totdat je je tot de psychologie went.

 

Duizenden miljarden dollars aan economische waarde kunnen worden geraakt door de effecten van klimaatverandering. En gezaghebbende experts hebben ons voorgerekend dat hoe langer we wachten met ingrijpen, hoe kostbaarder ingrijpen wordt en hoe ernstiger de financiële consequenties zullen zijn. Om natuurlijk nog maar niet te spreken van het menselijk, dierlijk en ecologisch leed dat klimaatverandering tot gevolg heeft, ernstig is een understatement. Het vreemde is dat we wereldwijd steeds minder aandacht voor klimaatverandering lijken te hebben.

 

Maar zo vreemd is dat niet. Tenminste, als je het gebrek aan klimaatactie psychologisch verklaart. Wetenschappers op het snijvlak van klimaatverandering en psychologie proberen dat al een tijdje, maar zoals zo vaak bereiken zulke inzichten het grote publiek niet goed. De Brit George Marshall populariseerde een aantal jaar geleden diverse inzichten uit de klimaatpsychologie in zijn boek ‘Don’t even think about it – Why our brains are wired to ignore climate change’. Inderdaad, de evolutionaire bedrading van onze grijze massa is zodanig dat we klimaatverandering negeren. Meer recent deed de Noor Per Espen Stoknes iets vergelijkbaars in zijn boek ‘What we think about when we try not to think about global warming’.

 

Vijf barrières

Als je de titel van Marshall’s boek en het boek van Stoknes naast elkaar legt, valt meteen iets op: er zit een subtiel verschil tussen negeren en ergens niet aan proberen te denken. Hoewel ergens niet aan proberen te denken negeren als gevolg kan hebben, stelt Stoknes meer dan Marshall dat klimaatverandering niet zozeer aan onze aandacht ontsnapt, maar dat we onze aandacht bij voorkeur en vaak ook automatisch – bedoeld en onbedoeld – ergens anders op vestigen.

 

Stoknes, die dit fenomeen ook vanuit een psychologische optiek verklaart, lepelt in zijn boek hapklaar op waar dat door…

Lees dit artikel gratis

Verduurzamen doe je niet alleen, dat doe je samen! Registreren is gratis en verplicht je tot niets, maar kan jou wel verder helpen met duurzaam ondernemen! Zo kan je al onze artikelen lezen op de website, je netwerk vergroten of je eigen nieuws en columns publiceren op TGTHR.

Registreer je ook (helemaal gratis) voor TGTHR en lees het complete artikel. Ben je al geregistreerd? Dan kun je hieronder inloggen.