De succesvolle aanpak van 14 zorgorganisaties tegen voedselverspilling
Artikel

Beoogde doelstellingen project ‘Duurzaam en gezond aan tafel’ zijn gerealiseerd én overtroffen

De succesvolle aanpak van 14 zorgorganisaties tegen voedselverspilling

Door | 11 april 2016

Veertien zorgorganisaties in de regio Friesland hebben in anderhalf jaar tijd mooie resultaten geboekt in het programma Duurzaam en Gezond aan tafel. Hun voedselverspilling is gedaald tot ver onder het landelijk gemiddelde, er wordt duurzamer ingekocht en de patiënten en cliënten geven het eten een hogere waardering. Ook het financiële plaatje is een stuk gezonder geworden. Stichting De Friesland, stichting Diverzio en Antonius Zorggroep kijken met trots terug op het project én met vertrouwen naar de toekomst.

 

Verschillende zorgorganisaties uit Friesland, Groningen en Noord-Holland Noord – ziekenhuizen, GGZ-instellingen en ouderzorg – hebben in een unieke samenwerking een belangrijke stap gezet in het duurzaam en gezond maken van hun maaltijdvoorziening. Dat konden zij doen in een programma gedragen door Stichting De Friesland (nauw verbonden met De Friesland Zorgverzekeraar), stichting Diverzio en de Antonius Zorggroep. Het programma bestond uit drie projecten:

 

  • ‘Aan tafel’ bracht vrijwilligers bij Friese ouderen aan huis. Daar werd samen vers gekookt en gegeten. Zo werd de eetlust van de ouderen gestimuleerd en vereenzaming tegengegaan.
  • Het Antonius Ziekenhuis in Sneek nam het voortouw in een project over smaaksturing. Door de smaakbeleving van oncologie-patiënten te verhogen, werd de eetlust bij deze groep bevorderd. Via kookworkshops werd dit fenomeen verder uitgedragen. Smaaksturing is een ideaal middel gebleken om ondervoeding bij deze patiënten te voorkomen.
  • Om de maaltijdvoorziening binnen zorgorganisaties in zijn geheel aan te pakken en het eten en drinken op grondige wijze duurzaam en gezond te maken, namen veertien organisaties deel aan een programma van vier Masterclasses, opgezet en uitgevoerd door stichting Diverzio.

 

Masterclasses

De deelnemers aan de Masterclass Duurzaam en Gezond aan Tafel volgden een training, deelden kennis, proefden (letterlijk) van elkaars bekwaamheid en werkten aan verbetering van hun maaltijdvoorziening. De acties focusten rond vier punten: het terugdringen van de voedselverspilling, het verhogen van de maaltijdtevredenheid, het verduurzamen van de inkoop (met biologische, fair trade en streekproducten) en het beheersen van de kosten. Bij alle deelnemers werd hier draagvlak voor gecreëerd en werk van gemaakt. Dit is wat Diverzio noemt de ‘integrale aanpak’.

 

Op alle gebieden begon men met het creëren van inzichten. Praktijkgericht onderzoek werd gevolgd door monitoring via het online Diverzio Dashboard. Aan de hand van de resultaten stelden de deelnemers verbeterplannen op en implementeerden deze. Daarbij werden de verbeterpunten structureel ingebed in de organisatie.

 

Resultaten die gezien mogen worden

Niet eerder werkten veertien zorgorganisaties in cure en care zo intensief samen op het gebied van duurzaam en gezond eten en drinken. Ze deden onderzoek, monitorden, verbeterden en zagen hun inspanningen beloond. De resultaten van al dat werk mogen gezien worden: de beoogde doelstellingen zijn gerealiseerd en overtroffen. De collectieve resultaten van het project stemmen tot gepaste trots.

 

De voedselverspilling bij elf deelnemers is binnen een jaar ver onder het landelijk gemiddelde gebracht. Normaal gaat in de zorg 30 tot 40 procent van het eten in de afvalbak, bij de deelnemers van Duurzaam en Gezond aan Tafel ligt de gemiddelde score beneden de 20 procent en bij sommige deelnemers zelfs onder de 10 procent. Er zijn deelnemers die hun verspilling méér dan gehalveerd hebben. Bij alle deelnemende zorginstellingen is bovendien versneld werk gemaakt van een duurzame inkoop. De maaltijdtevredenheid is gestegen en alle zorginstellingen zijn ook bewuster naar de kosten van hun voedingsdienst gaan kijken. Dat heeft bij meerdere deelnemers geleid tot een daling van de integrale kosten. Voor tien zorgorganisaties geldt dat zij hun voedingsbegroting naar ‘positief’ hebben weten te brengen.

 

Versnelling van duurzame inkoop binnen 1 jaar

Het aandeel duurzaam eten & drinken (biologisch, fair trade, UTZ, Msc en streekproducten):

8 organisaties >10% duurzame inkoop eten & drinken,

4 organisaties >40% duurzame inkoop eten & drinken

6 organisaties zijn zeer actief met regionaal inkopen.

 

Reduceren voedselverspilling

Landelijk gemiddelde: 30% – 40% van de bereide maaltijd beland in de afvalbak.

11 deelnemende organisaties onder het landelijk gemiddelde (minder dan 30%).

7 organisaties minder dan 20% voedselverspilling.

4 organisaties minder dan 10% voedselverspilling.

Deelnemers reduceren het afval met 1/5 tot zelfs 2/3 binnen 1 jaar (reductie waste van 19% tot 70%).

De reductie bij deze 14 organisaties in totaal: 100 ton afval minder per jaar.

 

Maaltijdtevredenheid is verbeterd

7 organisaties scoren zelfs zeer hoge maaltijdtevredenheid (75% tot >90% is zeer tevreden)

 

Door integrale aanpak zijn er door kwaliteitsverbeteringen kosten bespaard en werkt men ook aan meer opbrengsten (o.a. via catering, restaurant, maaltijdservice). Hierdoor hebben 10 organisaties een positief bedrijfsresultaat / begroting van de maaltijdvoorziening.

 

Afronding

De afronding van het project Duurzaam en Gezond aan Tafel vond plaats op woensdag 6 april. De resultaten van het programma werden nader toegelicht door directeur Koen Nouws Keij van stichting Diverzio. De deelnemers aan de masterclasses kregen bovendien in feestelijke sfeer hun certificaten uitgereikt. Commissaris van de Koning voor Friesland John Jorritsma sprak bij deze gelegenheid over het belang van gezond en duurzaam eten en drinken in de zorg voor inwoners van zijn provincie. Directeur Marjan Minnesma van Urgenda – misschien wel hét boegbeeld van duurzaam Nederland – sprak over het voorop lopen en meebouwen aan een duurzame toekomst. Jelle Ferwerda, specialist gastronomie en gastvrijheid bij de Sint Maartenskliniek én voorzitter van Diverzio, praatte samen met zijn vakbroeder Thijs Geerdink van de Antonius Zorggroep over smaaksturing in de zorg, compleet met een proeverij.

 

Over de deelnemende organisaties

Er waren veertien deelnemende organisaties: Antonius Zorggroep, De Friese Wouden, GGZ Friesland, GGZ Noord-Holland Noord, Kwadrant Groep, Liante, De Noorderbrug, Leppehiem, Pi-Groep, Plantein (inmiddels Patyna), Omring, Stichting Vrijwaard, ZuidOostZorg en Zorgcentrum Het Bildt.

 

Deze veertien organisaties vertegenwoordigen:

1 ziekenhuis, 10 ouderenzorg / thuiszorg en 3 GGZ-organisaties.

Meer dan 20.000 medewerkers.

>150 locaties in meer dan 25 gemeenten.

>173.000 patiënten en >45.650 cliënten per jaar.

>20 miljoen inkoop eten & drinken / jaar.

Via zorgkeukens van deze 14 organisaties worden er meer dan 12.000 maaltijden per dag bereid. Dit zijn meer dan 4,3 miljoen maaltijden per jaar.

 

Bekijk de praktijkcases

Bekijk de tool Diverzio Dashboard in de kennisbank

Bekijk de tool The Waste Scan in de kennisbank

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen