DenimX - The world looks cool in blue | De Meijs Motorman

De Meijs Motorman (Nederlandse producent van e-bikes en e-scooters) in DenimX.

Magazine

Slimme upcycling uit afgedankte jeans

DenimX: ‘The world looks cool in blue’

Door | 4 oktober 2016

Elk jaar opnieuw wordt wereldwijd meer dan zestig miljard kilo kledingtextiel gemaakt: de ecologische impact daarvan is gigantisch. De kledingindustrie zorgt enerzijds niet ­alleen voor onze ’tweede huid’ maar anderzijds ook voor enorme watervervuiling, bodem­erosie, CO₂-uitstoot en misbruik van landbouwgronden. En dat is bepaald niet alles: ze staat evenzeer aan de wieg van een ongekende reeks andere milieuproblemen en sociale wantoestanden.

 

‘Aan de uitwassen van de textielproductie kan ik – als kleine speler – helaas weinig doen’, vindt Marc Meijers van het Maastrichtse ontwerpbureau MMD Design Innovation. ‘Maar op z’n minst kan ik wel iets tegen de verspilling van geschikte grondstof ondernemen…’ Met die gedachte op zak ontwikkelde Meijers – na meer dan drie jaar onderzoek – een spectaculaire methode om afgedankte en teveel geproduceerde jeans circulair te verwerken tot hoogwaardig materiaal voor onder meer de meubel-, verlichting-, koffer-, helm- en auto-industrie. De receptuur is even eenvoudig als vernuftig: jeansvezels worden met een biobased kunststof vermengd. Daar worden platen uit geperst, die thermisch gevormd kunnen worden tot driedimensionale producten. Het nieuwe plaatmateriaal kreeg een tot de verbeelding sprekende merknaam: DenimX.

 

 

Marc Meijers van MMD Design Innovation: ‘DenimX groeit, het wordt steeds veelzijdiger. Het vertelt bovendien een verhaal, je ziet dat er historie in zit.’

Een eigenwijze visie

Marc Meijers (50) studeerde Industrieel Design aan de TU in Delft. Na de studie koos Marc niet voor de ‘gemakkelijke’ weg in loondienst bij een of andere multinational in de Randstad, maar startte hij in 1993 in Maastricht MMD Design ­Innovation. ‘Ik heb een nogal eigenwijze visie op design en innovatie en met die houding loop je als werknemer vrij snel tegen barrières aan. Daarnaast was het voor mij altijd al duidelijk, dat ik het liefst als zelfstandig ontwerper aan de slag wilde. Dus ben ik direct na mijn studie maar in het diepe gesprongen.’

 

‘En ook nog in een gebied waar in de jaren ’90 industrieel ontwerp nauwelijks afzet kende. Limburg was dan wel ooit de bakermat van de maakindustrie; aan het eind van de vorige eeuw bleek de regio vooral assemblerend of toeleverend’, meent Meijers. ‘Gelukkig is er dankzij allerlei ­provinciale programma’s langzamerhand weer originele maakindustrie van de grond gekomen en zien we dat creativiteit en innovatie sterk aan betekenis winnen. Wellicht kunnen we de “oude glorietijd” van Petrus Regout en Sphinx in een moderne, duurzame variant laten herleven.’

 

Op dit moment is de creatieve industrie trouwens een belangrijke aanjager van vernieuwing en innovatie in Limburg. Het is weliswaar een sector in ontwikkeling, met relatief veel jonge, kleinere bedrijven, maar ze kan bouwen op een rijke historie. De combinatie van groeipotentieel en worteling in het regionale DNA is reden om de sector als een belangrijke groeimarkt te zien.

 

‘Die groei…

Lees dit artikel gratis

Verduurzamen doe je niet alleen, dat doe je samen! Registreren is gratis en verplicht je tot niets, maar kan jou wel verder helpen met duurzaam ondernemen! Zo kan je al onze artikelen lezen op de website, je netwerk vergroten of je eigen nieuws en columns publiceren op TGTHR.

Registreer je ook (helemaal gratis) voor TGTHR en lees het complete artikel. Ben je al geregistreerd? Dan kun je hieronder inloggen.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen