Dit kun je doen tegen de gevaren van zittend werken
Artikel

Dit kun je doen tegen de gevaren van zittend werken

Door | 6 mei 2016

We zitten op het werk steeds vaker, terwijl recent onderzoek uitwijst dat het leidt tot diabetes, depressies en kanker. Zittend werken is tot modern arbeidsrisico verklaard. Het is namelijk bewezen dat zitten even slecht voor je gezondheid is als roken. Er is iets tegen te doen (en nee, sporten is het niet).

 

Het goede nieuws is dat stoelverslaving is te genezen. Niet door buiten werktijd als een gek te gaan sporten, want dat heft de nadelen van zitten niet op. Oók niet door de hele dag te gaan staan, dat vergroot weer het risico op ‘staziektes’ als rugklachten en spataderen – niet voor niets schrijven arboregels voor dat tandartsen en kappers ook stoelen moeten hebben. De oplossing moet niet zozeer buiten een werkdag worden gezocht – de gemiddelde Nederlander brengt 85 procent van zijn vrije tijd zittend door – maar ook zeker bínnen de werkdag. Van der Ploeg en Hendriksen bevelen in een artikel in Elsevier aan om tijdens de werkdag zitten, staan en bewegen af te wisselen.

 

Werkgevers hebben een belangrijke rol om werknemers te verleiden tot minder zitten. De trap nemen in plaats van de lift is hier een goed voorbeeld van. Driekwart van de werknemers wordt door hun werkgever niet gestimuleerd om de trap te nemen. Werkend Nederland pakt graag de lift omdat het lekker makkelijk is (41%), men op een hoge verdieping werkt (40%) en geen zin heeft om buiten adem boven te komen (35%). Dit blijkt uit onderzoek van het Diabetes Fonds onder 1.140 werkende Nederlanders naar aanleiding van de tiende editie van de Nationale Traploopweek.

 

Hanneke Dessing, directeur Diabetes Fonds: ‘Nederland is Europees kampioen zitten. Werknemers zitten gemiddeld 7,1 uur per werkdag. Dit cijfer is zorgwekkend en moet omlaag, werkgevers hebben hierin een essentiële rol. Ze kunnen hun werknemers verleiden te bewegen door bijvoorbeeld duidelijk aan te geven waar de trap is, lunchwandelen te stimuleren en staand werken te faciliteren.’ Op de website van het diabetesfonds zijn een aantal feiten en cijfers en nuttige tips over traplopen te vinden voor werkgevers.

 

Lees ‘Kom uit uw stoel! Dit zijn de gevaren van zittend werken’ op Elsevier.nl

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen