
Foto: Jorrit Lousberg
Over ontwikkelingen die de groei van warmtenetten een impuls geven
Drie trends in duurzame warmte
Door Lynsey Dubbeld | 14 september 2016 | 1 reactieBij steeds meer bedrijven staat verduurzaming van het vastgoed op de agenda. Daarbij komt naast energiebesparing en duurzaam materiaalgebruik ook de warmtelevering in beeld. In dit artikel worden drie actuele ontwikkelingen in de richting van een duurzame warmtevoorziening besproken.
Het kabinet gaat de komende jaren stimuleren dat bedrijven (en huizen) minder gebruikmaken van gas voor verwarming en warm water. Daarbij wordt ingezet op besparing, het gebruik van restwarmte en de inzet van andere duurzame warmtebronnen, waaronder warmte- en koude-opslag en zonthermie.
Om meer ruimte te creëren voor de alternatieven voor gas, staat onder meer een vernieuwing van de wet- en regelgeving voor warmtelevering op de agenda. De nieuwe Warmtewet regelt onder meer het bevorderen van de groei van warmtenetten. De ondergrondse pijpleidingen kunnen namelijk restwarmte uit de industrie een nuttige bestemming geven én fungeren als solide distributiekanaal voor warmte vanuit verschillende bronnen.
‘Het grootschalige gebruik van gas voor de warmtevoorziening van onze gebouwde omgeving is goedkoop. Maar energetisch gezien is het een dom verhaal’, zegt Benno Schepers van CE Delft. ‘Warmtenetten zijn een toekomstbestendig alternatief omdat de CO₂-uitstoot erdoor vermindert. Daarnaast kan stadswarmte op een relatief eenvoudige manier grote aantallen gebouwen verduurzamen. Door een duurzame bron (zoals een biomassacentrale of geothermie) voor het warmtenet te gebruiken, kan de warmtevoorziening van een groot aantal gebouwen direct duurzamer worden – zonder dat er iets aan de afzonderlijke panden hoeft te veranderen.’
Het Zoneiland in Almere is het grootste collectorenveld in Nederland.
Drie trends
Een vastgoedsector die voor een groot deel is aangesloten op stadsverwarming is nog een vergezicht. Toch staan de ontwikkelingen bepaald niet stil. Dat blijkt wel uit drie trends die de groei van warmtenetten een impuls geven.
Koppeling van warmtenetten
‘Vroeger was een stadswarmtenet…
Lees dit artikel gratis
Verduurzamen doe je niet alleen, dat doe je samen! Registreren is gratis en verplicht je tot niets, maar kan jou wel verder helpen met duurzaam ondernemen! Zo kan je al onze artikelen lezen op de website, je netwerk vergroten of je eigen nieuws en columns publiceren op TGTHR.
Registreer je ook (helemaal gratis) voor TGTHR en lees het complete artikel. Ben je al geregistreerd? Dan kun je hieronder inloggen.

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?
Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.