Duurzaamheid wordt onderdeel van kernactiviteiten
Magazine

Investeren in duurzaamheidsintegratie loont

Duurzaamheid wordt onderdeel van kernactiviteiten

Door | 28 maart 2017

Bijna de helft van de bedrijven zegt duurzaamheid in de algemene strategie te integreren. Bedrijven met meer dan 1.000 werknemers scoren zelfs 53%. Deze conclusies komen naar voren uit een inter­nationaal ­onderzoek dat certificatie-instelling DNV GL – Business Assurance en de vooraanstaande advies­organisatie EY met behulp van onderzoeksbureau GFK Eurisko hebben gehouden onder meer dan 1.524 professionals van bedrijven in verschillende sectoren in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië.

 

De interesse in duurzaamheid is groot, hoewel het een ingewikkeld onderwerp is. Ongeveer 6 van de 10 bedrijven hebben ­beleid op het gebied van duurzaamheidsintegratie en 55% heeft in de afgelopen drie jaar geïnvesteerd in duurzaamheidsinitiatieven. De lijst wordt aangevoerd door beleid om milieu-effecten te beperken (32%) en het opstellen en implementeren van duurzaamheidsstrategieën (30%). De integratie van duurzaamheid in de kernactiviteiten brengt met zich mee dat de dagelijkse bedrijfsvoering moet worden aangepast. Dit weerspiegelt de verschuivende opvattingen over duurzaamheid. Duurzaamheid wordt niet langer gezien als een ‘aanhangsel’ van de bedrijfsstrategie, maar als een wezenlijk onderdeel daarvan.

 

Onder de ondervraagde bedrijven bevindt zich een groep die vooroploopt, hierna genoemd ‘leiders’. Zij integreren duurzaamheid al in hun kernactiviteiten – zoals processen, het businessmodel en de doelstelling – en ondervinden daarvan aanzienlijke voordelen.

Niet alleen zijn leiders het eens over de algemene definitie van ‘duurzaamheidsintegratie’; zij lijken zich ook bovengemiddeld bewust te zijn van wat duurzaamheid specifiek voor hen betekent. De meet- en controle-aspecten zijn hierbij cruciaal (68%). Het invoeren van een managementsysteem wordt door meer dan de helft aangegeven.

 

dnv_figuur1

Figuur 1: Wat betekent duurzaamheidsintegratie in de core business voor jou?

 

 

Marktgerelateerde en financiële voordelen

Er zijn nog steeds hindernissen, vooral doordat bedrijven worstelen met andere prioriteiten (36%), maar alle bedrijven die stappen hebben gezet naar duurzaamheidsintegratie profiteerden daarvan. Bedrijven hebben voornamelijk marktgerelateerde voordelen (41%), maar ook de financiële voordelen (27%) bleken bijzonder…

Alle artikelen op TGTHR lezen?

Registreer je dan (helemaal gratis) voor TGTHR! Je kunt dan alle artikelen op de website lezen.
Ben je al geregistreerd? Dan kun je hieronder inloggen.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen