Duurzame bakstenen van sloopafval 2
Artikel

Duurzame bakstenen van sloopafval

Door | 19 januari 2016 | Bron: OneWorld

De Limburgse startup StoneCycling heeft een methode ontwikkeld om van bouw- en sloopafval nieuwe bakstenen te kunnen produceren. Initiatiefnemer Tom van Soest heeft een duurzame en sterke steen gemaakt door sloopafval, zoals tegels, glas en steen, in de juiste verhouding met elkaar te vermengen.

 

Deze bakstenen helpen mee met het opruimen van bouwafval en hoeven bovendien zo’n 300 graden minder warm te worden gebakken, waardoor de uitstoot van CO₂ flink kan worden teruggedrongen. ‘Maar architecten en projectontwikkelaars moeten vooral voor onze stenen kiezen omdat ze mooi zijn’, aldus Jasper Brommet – commercieel directeur van StoneCycling in een artikel van OneWorld.

 

Brommet: ‘Een steen bakken is natuurlijk geen high tech. Je kunt ons productieproces het beste vergelijken met een kok in de keuken. We hebben recepten ontwikkeld waarin we de verschillende soorten bouwpuin in de juiste verhoudingen met elkaar mengen. Die recepten beïnvloeden de eigenschappen van de baksteen: het uiterlijk en de technische eigenschappen, zoals de hardheid, stabiliteit en weerbestendigheid. Doordat we met grote hoeveelheden werken kunnen we bakstenen maken die vrijwel identiek zijn wat betreft kleur en structuur.’

 

Lees meer op de website van OneWorld