Duurzame energiesector groeit in de energy valley regio
Artikel

Duurzame energiesector groeit in de Energy Valley regio

Door | 16 maart 2016 | Bron: Stichting Energy Valley

Het aantal duurzame energiebanen en -bedrijven in Drenthe, Fryslân, Groningen en Noord-Holland Noord neemt verder toe door het groeiend aantal investeringen in hernieuwbare energie en energiebesparing. Hierdoor is onder meer in de bouw- en installatiesector een stijging van het aantal duurzame bedrijven en banen zichtbaar. Deze sectoren profiteren van de uitrol van duurzame energie in de noordelijke regio. Dit blijkt uit een analyse die in opdracht van de stichting Energy Valley is uitgevoerd.

 

In 2014 is de noordelijke werkgelegenheid in de duurzame energiesector gegroeid met 270 banen. Een groei van 3,8 procent, tegenover 3,3 procent landelijk. Hiermee is de duurzame energiesector in het Noorden goed voor 7.365 voltijdbanen. De meeste groei zit in Friesland, gevolgd door Drenthe. Naast de banengroei, zijn er ook 30 vestigingen bijgekomen in 2014, waarmee het aantal bedrijven in de duurzame energiesector is opgelopen naar 3.100. Ook hier laat Friesland de meeste groei zien.

 

Totale energiesector

De werkgelegenheid in de energiesector als geheel — duurzaam en traditioneel — is in 2014 gedaald met 600 banen. Een afname van bijna 2 procent, vergelijkbaar met landelijk. De afname is redelijk gelijk verdeeld over de regio. Het aantal vestigingen bleef nagenoeg gelijk, waarbij wel een verschuiving zichtbaar is met een afname van bedrijven in productie, handel en transport van energie en een toename van toeleverende en dienstverlenende bedrijven.

 

Definitieve omslag?

Op basis van deze meest recente cijfers laat de noordelijke duurzame energiesector een opmars zien. Of hiermee de definitieve omslag is ingezet is nog niet te zeggen. Hiervoor moet over langere periode worden gemeten. Gezien de huidige en beoogde toekomstige investeringen in duurzame energie mag wel een verdere groei worden verwacht. Stichting Energy Valley richt zich daarbij op het helpen en stimuleren van lokale ondernemers bij de ontwikkeling van duurzame energie-innovaties, om nieuwe banen en bedrijvigheid aan de regio te binden.

 

Download het rapport ‘Werkgelegenheid energiesector in de Energy Valley regio’

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen