Duurzame inzetbaarheid is geregeld in vier op de vijf cao's
Artikel

Duurzaamheidstrend in cao's zet door

Duurzame inzetbaarheid is geregeld in vier op de vijf cao’s

Door | 16 februari 2016 | Bron: AWVN

In maar liefst vier van de vijf (77 procent) vorig jaar afgesloten cao’s is een afspraak gemaakt over duurzame inzetbaarheid van werknemers. Dat meldt werkgeversvereniging AWVN. AWVN is de belangrijkste arbeidsvoorwaardenadviseur van werkgevers en betrokken bij het merendeel van alle 900 Nederlandse cao’s en arbeidsvoorwaardenregelingen in Nederland.

 

​Vooral afspraken over flexibele inzet en werkuren (49 procent van de cao’s) zijn populair. Opvallend is dat dit zowel afspraken ten gunste van de werkgever als afspraken ten gunste van de werknemer zijn, bijvoorbeeld rond mantelzorg. Opvallend in het cao-jaar 2015 is ook de groei van het aantal banenplannen, bijvoorbeeld voor mensen met een arbeidsbeperking. In 46 procent van de cao’s werd daarover een afspraak gemaakt, tegenover 33 procent in 2014. Verder wordt in steeds meer cao’s extra vrije dagen en andere voordelen voor oudere werknemers (zogenaamde ‘ontziemaatregelen’) ingeruild tegen extra’s voor alle personeelsleden en lijken allerlei toeslagen – bijvoorbeeld voor werken in de avonduren – te verdwijnen.

 

Belangrijk onderwerp

Ook in 2016 is duurzame inzetbaarheid een belangrijk onderwerp van gesprek. Werkgevers en werknemers die ervoor zorgen dat ze fit blijven voor het steeds sneller veranderende werk, zijn op weg naar duurzame inzetbaarheid. Wie aan de slag gaat met de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van de medewerkers, plukt daar direct de vruchten van. Het werkplezier stijgt, het ziekteverzuim daalt en de arbeidsproductiviteit wordt hoger.

 

Handige tools

NEN heeft een handige webtool ‘Duurzame inzetbaarheid’. De webtool is gebaseerd op de Nederlandse praktijkrichtlijn NPR 6070 ‘Sturen op duurzame inzetbaarheid van medewerkers’. Met de quickscan kunnen organisaties gratis en snel in kaart brengen in welke mate duurzame inzetbaarheid is geïmplementeerd. Met de detailscan en zelfverklaring krijgen organisaties professionele feedback op het beleid in de organisatie rondom duurzame inzetbaarheid. De kwaliteit van deze test is gewaarborgd door de deskundige inbreng van de NEN-commissie duurzame inzetbaarheid.

 

Bekijk het themakanaal ‘duurzame inzetbaarheid’

Wil je feedback op jouw HR-beleid? Gebruik de webtool ‘Duurzame inzetbaarheid’

Download de gratis whitepaper NPR 6070 ‘Maak medewerkers duurzaam inzetbaar’ van NEN

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen