Earth Overshoot Day is dit jaar bereikt op 8 augustus
Artikel

Earth Overshoot Day is dit jaar bereikt op 8 augustus

Door | 16 augustus 2016 | Bron: RTLZ

Op 8 augustus dit jaar hebben we als mensheid het hele natuurlijke jaarbudget opgebruikt, blijkt uit gegevens van het Global Footprint Network. Earth Overshoot Day markeert de datum waarop de menselijke voetafdruk in een bepaald jaar het regeneratievermogen van de aarde in dat jaar overschrijdt. Dit komt doordat we meer koolstofdioxide in de atmosfeer uitstoten dan de oceanen en bossen kunnen absorberen, meer vis vangen dan er bijkomt en meer bos omhakken dan er gereproduceerd kan worden.

 

Sinds 2000 is de ecologische overbelasting flink gegroeid: Earth Overshoot Day verschoof van 1 oktober in 2000 naar 8 augustus dit jaar. Als we ons zouden houden aan de Parijse klimaatdoelstellingen, dan teren we tegen 2050 niet meer in op de natuurlijke reserves van de aarde, zegt Global Footprint Network. We kunnen van alles en nog wat doen om onze aarde minder te belasten. Zo kunnen we minder vlees gaan eten, minder energie gaan gebruiken en meer thuiswerken. We moeten het in ieder beter geval doen dan de Australiërs nu doen. Als alle bewoners van de aarde zouden leven zoals zij, dan hadden we 5,4 aardes nodig. Ook de Amerikanen kunnen er wat van. Met hun levenswijzen zouden we 4,8 aardes nodig hebben. Wij Nederlanders, bijna de vieste jongetjes van de klas, zijn net zo erg als de meeste andere landen om ons heen. Wij hebben 3 aardes nodig.

 

Lees verder bij RTLZ

Hoeveel aardes heb jij nodig? Doe de test!

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen