infographic

Eerste Hulp bij Circulair Ondernemen

Door | 13 april 2018

Als je als ondernemer ook wil beginnen met de circulaire economie, dan heb je ­vragen. Maar bij de zoektocht naar antwoorden verdwaal je al snel in een jungle van helpdesks, initiatieven en programma’s. De flowchart ‘Circulair Ondernemen’ maakt ondernemers stap voor stap wegwijs in het aanbod.

 

Door Mark Beumer

 

 

De circulaire economie biedt een aanlokkelijk perspectief voor ondernemers. Voor het eerst is er een aanpak die duurzaamheid en financiële winst met elkaar verenigt. De visie is eenvoudig: gebruik zo min mogelijk materialen, maak producten die zo lang mogelijk meegaan en sluit kringlopen. Maar de uitvoering is weerbarstiger. Handig dus om iemand te hebben die je een kontje geeft. 

 

Maar wie moet je hebben? Elke ondernemer heeft zijn eigen vragen en bevindt zich in zijn eigen kenmerkende situatie. De een heeft behoefte aan kennis en informatie, de ander zoekt voorgangers om inspiratie aan te ontlenen. Het bedrijf dat al de eerste circulaire principes heeft toegepast zoekt op zijn beurt een podium om ­ervaringen te delen.

Voor al deze mensen in al deze unieke situaties is er nu de flowchart Circulair Ondernemen. Gevat in een aantrekkelijke infographic begint de flowchart bij de vraag: ‘Ik wil circulaire principes toepassen in mijn bedrijfsvoering, waar begin ik?’ Vervolgens leidt de flowchart ondernemers stap voor stap naar het juiste programma, de juiste partij of de juiste helpdesk die ondersteuning kan bieden.

 

 

De flowchart Circulair Ondernemen is een ­initiatief van Nederland Circulair!, een samenwerkingsverband van zes maatschappelijke organisaties die bedrijven op weg wil helpen richting een circulaire economie. De flowchart inventariseert het gehele speelveld van programma’s en partijen die interessant kunnen zijn voor bedrijven die een eerste stap willen zetten.

 

 

Bekijk de interactieve versie van de flowchart ‘Eerste Hulp Bij Circulair Ondernemen’

Lees meer over ‘Nederland Circulair!’