Eerste energie-arme monumentale boerderij opgeleverd
Artikel

WarmBouwen-techniek blijkt zeer effectief bij aanpak van monumenten

Eerste zeer energie-arme monumentale boerderij is een feit

Door | 11 april 2016

Dankzij de WarmBouwen-techniek wordt 15 april a.s. de eerste zeer energie-arme monumentale boerderij in ons land opgeleverd: de Grote Hoeve in Baak. Daarnaast is dit het eerste project in Nederland waarbij onder particulier opdrachtgeverschap prestatiegericht is samengewerkt: niet met een bestek, maar door gezamenlijke afspraken te maken over het te bereiken eindresultaat en het beschikbare budget.

 

Hoe restaureer je een monumentale hallenhuisboerderij met elementen uit de 16e eeuw zodat het pand zeer energiezuinig wordt, waarbij wooncomfort gewaarborgd is én het karakter behouden blijft? Het antwoord: WarmBouwen. Een techniek die volgens de initiatiefnemers breed inzetbaar is, vooral bij de aanpak van monumenten.

 

Om het energieverbruik terug te dringen, lijkt isoleren al snel de meest voor de hand liggende oplossing. Bij monumentale panden is het isoleren van muren en daken moeilijk en vaak niet mogelijk, omdat de stenen muren geen spouw hebben. Bij het toepassen van isolatie aan de binnenkant liggen schimmel en houtrot op de loer. Ook een fraaie aansluiting op kozijnen en andere karakteristieke kenmerken is een belangrijk aandachtspunt. Het aanbrengen van isolatie aan de buitenkant van het gebouw zou het monumentale karakter van een pand aantasten. Door WarmBouwen toe te passen worden de buitenmuren op een constante temperatuur gebracht en gehouden door middel van al beschikbare en goedkope energie uit bodemwarmte of een andere hernieuwbare bron.

 

Hoe werkt WarmBouwen?

Bij WarmBouwen wordt een watervoerend leidingwerk aangebracht aan de binnenkant van de buitenmuur en in de wanden verwerkt. Dit leidingwerk van klimaatmatten houdt de buitenmuren permanent rond de 10 tot 12 graden Celsius. Zo kan de muur damp-open blijven en kan de woning vocht via de muren blijven afvoeren, terwijl het systeem voor een stabiel binnenklimaat zorgt. Door de lage temperatuur in het systeem is het mogelijk om warmte uit een hernieuwbare bron in te zetten, of met zeer lage energiekosten uit bodemopslag op te wekken.

 

In deze video wordt WarmBouwen in zes minuten uitgelegd, aan de hand van de gerestaureerde boerderij ‘de Grote Hoeve’ in Baak:

 

Om de verschillende ruimtes van de monumentale boerderij te verwarmen is vloerverwarming aangebracht. Ook hier wordt gebruik gemaakt van een bodembron. Een warmtepomp brengt de aangevoerde warmte uit de bron op de gewenste temperatuur voor de vloeren. Een HR-ketel zorgt voor warm tapwater, en kan eventueel bijspringen bij extreem koud weer. In de toekomst wordt de monumentale boerderij verder verduurzaamd door het toepassen van zonnepanelen. Het strodak en de voegen zullen ook nog worden aangepakt.

 

Betrokken partijen

Boerderij Grote Hoeve is een project van familie van Basten Batenburg – Groenen en uitgevoerd door: Bouwbedrijf Lettink, Verhey Toldijk, KBnG, Intecad en EMD-monumentenzorg. Het project is ondersteund door het Kennispartnerprogramma van SBRCURnet. In dat kader is o.a. een video gemaakt:

 

Lees meer over WarmBouwen