Magazine

Lessen leren uit de route die effectieve idealisten bewandelen

Is er plaats voor idealisme op de werkvloer?

Door | 10 juni 2016

Zijn idealen mooie maar onhaalbare dromen? Is een bevlogen idealist een hemel­bestormer of een luchtfietser? Van ideaal naar werkelijkheid is een taai proces. Toch krijgen sommige idealisten het voor elkaar: eerlijke koffie, gelijke kansen voor vrouwen of een beter milieu. Wat maakt deze idealisten effectief?

 

In ‘Effectief idealisme’ analyseren Eelco van den Dool en Marjan van Dasselaar de verhalen van acht mensen met een gedreven missie. Die laten een patroon zien dat bruikbaar is voor iedereen die zijn idealen in de maatschappij of in het bedrijfsleven effect wil laten hebben. De auteurs geven daarbij een evenwichtig beeld. Ze hebben niet alleen oog voor de successen en ‘een goed gevoel’, maar ook aandacht voor de pijn, frustratie en de moeite waarmee idealisme gepaard kan gaan.

 

De idealisten uit het boek zijn of waren actief op het gebied van duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid en de zorg voor kwetsbare mensen. Inderdaad: grote thema’s en grote woorden, maar daar zijn het idealen voor. De interviews met Nico Roozen (Max Havelaar), Hans van Putten (Thomashuizen), Hedy d’Ancona (Opzij), Carin ten Hage (TNT), Rudolf Mees † (Triodos), Rebecca Gomperts (Women on Waves), Hannie Gorter & Myriam Loonen (Vroeg op Stap) en Willemijn Verloop (War Child) laten zien dat effectief idealisme allesbehalve een utopie is.

 

Eenzelfde patroon

Hoewel de verhalen op zichzelf inspirerend en boeiend genoeg zijn om afzonderlijk verteld te worden, blijkt tegelijkertijd dat elk relaas ook bijdraagt aan een negende verhaal. Dit verhaal komen de onderzoekers min of meer toevallig op het spoor. Wanneer ze de interviews achteraf bekijken, zien ze een telkens terugkerende structuur in het werk van de pioniers.

 

 

Hoe komen mensen op het idee om de wereld te willen veranderen? En vooral: hoe pakken ze dat aan?

‘Idealisten kunnen sterk van…

Lees dit artikel gratis

Verduurzamen doe je niet alleen, dat doe je samen! Registreren is gratis en verplicht je tot niets, maar kan jou wel verder helpen met duurzaam ondernemen! Zo kan je al onze artikelen lezen op de website, je netwerk vergroten of je eigen nieuws en columns publiceren op TGTHR.

Registreer je ook (helemaal gratis) voor TGTHR en lees het complete artikel. Ben je al geregistreerd? Dan kun je hieronder inloggen.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen