Magazine

Interview met Rob van der Rijt over het klimaatakkoord

‘Energie besparen? Het levert gewoon direct geld op!’

Door | 21 januari 2016

Het zijn de woorden van Rob van der Rijt, oprichter van het Klimaatplein. Zijn organisatie werkt hard aan het doel om de reductie van de uitstoot van broeikasgassen te versnellen door het stimuleren van energiebesparing en duurzame energie-opwekking. Het drastisch terugbrengen van de uitstoot van broeikasgassen stond in het middelpunt van de klimaatconferentie in Parijs. Lars Moratis vroeg Rob of hij blij is met het bereikte  akkoord en ging na welke concrete acties ondernemers vandaag al kunnen nemen.

 

Wat vind je (op hoofdlijnen) van het eind vorig jaar in Parijs gesloten Klimaatakkoord? Is er volgens jou voldoende reden voor enthousiasme ondanks het feit dat er geen afspraken over CO2-beprijzing zijn gemaakt?

 

‘Aan de ene kant ben ik positief over het Klimaatakkoord: er is een gezamenlijk, mondiaal streven in Parijs overeengekomen om de temperatuurstijging op Aarde op maximaal 1,5 graad te houden. Daarmee houden we de meest ernstige gevolgen van klimaatverandering tegen. Aan de andere kant vind ik het jammer dat dit streven niet juridisch is vastgelegd, zodat landen zich er ook echt aan moeten houden waardoor ze er serieus en acuut werk van gaan maken. Dat er nu om de vijf jaar nieuwe reviews zullen plaatsvinden om te bezien of de inspanningen van alle landen afzonderlijk voldoende zijn om binnen die maximaal 1,5 graad temperatuurstijging te blijven geeft dan gelukkig weer wat houvast. Maar goed, in the end had het van mij wel meer bindend mogen zijn. De economische en sociale gevolgen zijn enorm wanneer we de duurzame energietransitie niet versnellen.’

 

Wat zijn volgens jou de belangrijkste consequenties van het Klimaatakkoord voor Nederlandse bedrijven? Wat gaan zij er op de korte of de lange termijn in de praktijk van merken?

 

‘Afgezien van het Klimaatakkoord zijn er nu al zo veel goede redenen om minder energie te gaan verbruiken en meer duurzaam in te kopen of zelf energie op te wekken. Het levert je gewoon direct geld op. Ondernemers die hier al mee aan de slag zijn ervaren dat voordeel al en onderscheiden zich zowel kosten- als marketingtechnisch ten opzichte van de concurrentie. Of het Klimaatakkoord nu direct invloed gaat hebben op Nederlandse bedrijven is ook afhankelijk van wat politiek…

Alle artikelen op TGTHR lezen?

Registreer je dan (helemaal gratis) voor TGTHR! Je kunt dan alle artikelen op de website lezen.
Ben je al geregistreerd? Dan kun je hieronder inloggen.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen