Help! Ons kantoor moet naar energielabel C, hoe doen we dat
Magazine

De eerste stappen om jouw kantoor energiezuiniger te maken

Help! Ons kantoor moet naar energielabel C, hoe doen we dat?

Door | 24 april 2017

De kans is groot dat je op dit moment werkt in een kantoor dat de komende jaren flink energiezuiniger moet worden gemaakt. Minister Blok heeft namelijk besloten dat alle kantoren groter dan 100 m2 vanaf 2023 minimaal een energielabel C moeten hebben. Dat betekent werk aan de winkel voor maar liefst 52,6 procent van de kantoren in Nederland. Dat is 53 miljoen m2! Maar help, hoe doen we dat?

 

Allereerst de confronterende cijfers op een rij van misschien wel de meest onzichtbare grote CO₂-uitstoter van Nederland: onze gebouwen. Ze zijn voor 40 procent verantwoordelijk voor de landelijke CO₂-emissie. Kantoorgebouwen in het bijzonder hebben een energieverbruik van bijna 70.000 PetaJoule per jaar, vergelijkbaar met al het vrachtverkeer in Nederland. Het duurzamer maken van gebouwen blijkt economisch de een van de meest voordelige manieren om een bijdrage te leveren aan de klimaatdoelstellingen. Natuurlijk, met alleen een labelverplichting voor kantoren haal je de klimaatdoelstellingen niet. Het moet ambitieuzer. Maar de overheid heeft met deze labelverplichting een stap in de goede richting gezet om deze gebouwen in Nederland duurzamer en energiezuiniger te maken.

 

energielabel_figuur
Maar liefst 52,6 procent van de kantoren in Nederland scoort slechter dan energielabel C. | Bron: EIB-rapportage ‘Verplicht energielabel voor kantoren’.

 

Welk label hangt er aan mijn kantoor?

De eerste grote vraag na zo’n overheidsverplichting is natuurlijk: welk energielabel heeft mijn kantoor eigenlijk? Voor een woning is dat appeltje-eitje. Dan ga je naar zoekuwenergielabel.nl en na het intikken van je postcode verschijnt het energielabel van je huis in beeld.

 

Voor een kantoor is het iets meer verstopt op internet. Om meer te weten over je gebouw kun je het beste beginnen met het achterhalen van de BAG-code van je kantoor. BAG staat voor Basisregistraties Adressen en Gebouwen. Het is een soort ­sofinummer voor gebouwen en adressen. Je kunt ‘m vinden op de website van het Kadaster, via bagviewer.kadaster.nl. Door de postcode en het huisnummer in te voeren, komt het 16-cijferige BAG Verblijfsobject Id boven water.

 

Dan stap twee: met de code in je hand op jacht naar het energie­label van je kantoor. De instantie die daar meer over weet, is…

Alle artikelen op TGTHR lezen?

Registreer je dan (helemaal gratis) voor TGTHR! Je kunt dan alle artikelen op de website lezen.
Ben je al geregistreerd? Dan kun je hieronder inloggen.