Artikel

Over het belang van normalisatie bij de energietransitie

Energietransitie: iedereen kan zijn steentje bijdragen

Door | 10 mei 2017

Dagelijks worden we, bewust of onbewust, geconfronteerd met de energietransitie. Elk medium ­besteedt er aandacht aan. Recent verschenen er berichten over de afname van de verkoop van ­hybride auto’s, de opkomst van duurzaam wonen en dat veel Nederlanders het afschaffen van fossiele brandstoffen niet als urgent beschouwen. De berichten lijken enigszins tegenstrijdig. Over het algemeen wordt het belang van hernieuwbare energie echter wel gezien, zeker door bestuurders en het bedrijfsleven. Maar ook steeds meer particulieren hechten er waarde aan en investeren hierin.

 

Door Nicolette Drop

 

Zo is de voorspelling dat de benzine-auto een comeback zal maken ten koste van de plug-in hybride-auto. Per 1 januari jl. zijn namelijk alle gunstige bijtellingstarieven voor plug-in hybrides vervallen. Vooral leaserijders zullen waarschijnlijk weer sneller voor auto’s op alleen fossiele brandstof kiezen.

 

energietransitie4
Jeannette Hofman-Züter, manager van het cluster Energie bij NEN: ‘Wie weet welke innovaties ons in de toekomst nog te wachten staan. Feit is in elk geval dat een kenmerk van normen is dat ze mee-­evolueren met innovaties.’

De lage bijtelling van 4 procent geldt nu alleen nog voor een volledig elektrische auto. Voor alle andere auto’s geldt het tarief van 22 procent. De bijtelling geldt voor werknemers die een auto van de zaak leasen en de auto ook privé gebruiken. De gunstigere tarieven zijn afgeschaft omdat de milieuwinst volgens het kabinet te gering was. Dit wordt echter door meerdere partijen tegengesproken.

Toch is de verwachting van de autobranche dat de volledig elektrische auto tussen 2018 en 2020 een doorbraak zal maken. Veel grote automerken zijn met de ontwikkeling van een elektrische auto bezig. Deze nieuwe generatie elektrische auto’s wordt goedkoper en heeft een grotere actieradius. Wellicht dat dat voor een ommekeer zorgt, zowel voor particuliere als zakelijke rijders.

 

Wat houdt de energietransitie in?

Van vervuilend rijden naar schoon rijden is slechts een voorbeeld van de energietransitie. Maar wat houdt de energietransitie nu precies in? Op Wikipedia en andere websites wordt de volgende definitie gegeven:

 

‘Energietransitie is een beleidsplan van de overheid om van fossiele brandstoffen naar volledig duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie over te stappen. Volgens dit plan moet Nederland in 2020 één van de duurzaamste landen van Europa zijn. In…

Lees dit artikel gratis

Verduurzamen doe je niet alleen, dat doe je samen! Registreren is gratis en verplicht je tot niets, maar kan jou wel verder helpen met duurzaam ondernemen! Zo kan je al onze artikelen lezen op de website, je netwerk vergroten of je eigen nieuws en columns publiceren op TGTHR.

Registreer je ook (helemaal gratis) voor TGTHR en lees het complete artikel. Ben je al geregistreerd? Dan kun je hieronder inloggen.