Richtlijnen

Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED)

Door | 16 september 2016

In 2012 stelde de het Europees Parlement (EP) de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED) vast. De richtlijn vermeldt de Europese doelstelling van een 20% lagere Europees energieverbruik in 2020. Het bevat verplichtingen voor zowel lidstaten als bedrijven.

 

Per 5 december 2015 zijn eisen opgelegd aan bedrijven die meer dan 250 medewerkers, meer dan € 50 miljoen omzet en/of een balanstotaal hoger dan € 43 miljoen hebben. Deze bedrijven moeten elke vier jaar een onafhankelijke energie-audit laten uitvoeren die aansluiten bij internationale normen. Voor MKB-bedrijven is het niet verplicht, maar wel aanbevolen om een energie-audit te laten uitvoeren.

 

Invulling van de EED-auditplicht met keurmerken

Een groot aantal ondernemingen is in het bezit van een keurmerk. Bij een aantal van die keurmerken wordt op een dusdanige manier aandacht aan energie en energie-audit besteed, dat deze gezien kan worden als volledige of gedeeltelijke invulling van de EED-auditplicht. Algemene uitleg over deze invulling is te vinden op de website van RvO. Hier zijn tevens factsheets te vinden die aangeven in hoeverre bepaalde keurmerken tegemoetkomen aan de eisen van een EED-audit.

 

Invulling van de EED-auditplicht met Erkende Maatregelenlijsten

Indien een bedrijf gebruik maakt van de Erkende Maatregellijsten kan dat het voldoen aan de EED-auditplicht vereenvoudigen. Het bevoegd gezag kan dan een (gedeeltelijke) vrijstelling geven.

 

Lees meer over de Europese Energie-Efficiency Richtlijn EED op rvo.nl

Lees meer over de invulling met keurmerken

Lees meer over de invulling met Erkende Maatregelenlijsten

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen