Frisse scholen leren lesje over duurzame warmte

Foto: Jorrit Lousberg

Magazine

Hoe scholen bijdragen aan de klimaatdoelstellingen

Frisse scholen leren lesje over duurzame warmte

Door | 9 augustus 2017

Scholen zijn niet alleen in het klaslokaal bezig met duurzaamheid. Ze nemen ook allerlei duurzame maatregelen, van zonnepanelen tot stadswarmte. Wat leren hun ervaringen ons over een duurzame warmtevoorziening?

 

DOOR CHARLOTTE VERLOOP

 

Nederlandse scholen worden steeds vaker ‘fris’. Dat wil zeggen: ze besparen energie, verlagen de CO₂-uitstoot en zijn minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. Tegelijkertijd is het binnenmilieu van een frisse school gezond. Klaslokalen hebben dan voldoende ventilatie en een goede luchtkwaliteit, zonder dat het in de winter te koud of in de zomer te warm is. En ook verlichting en geluidsisolatie zijn goed geregeld.

 

Frisse scholen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stimuleert Nederlandse onderwijsinstellingen om te transformeren tot zogenoemde frisse scholen. Een gezond binnenmilieu vermindert gezondheidsklachten en ziekteverzuim van leerlingen en personeel en verbetert hun welzijn en prestaties. Daarnaast levert een energiezuinige, gezonde school een maatschappelijke bijdrage aan een duurzame wereld. De ontwikkeling van nieuwe frisse scholen en de verduurzaming van bestaande gebouwen passen bovendien in de trend richting klimaatneutrale bouw. In 2020 moeten gebouwen met een onderwijsfunctie praktisch energieneutraal zijn.

 

Een duurzame maatregel die bij steeds meer scholen in beeld komt, is een aansluiting op stadswarmte. Zo staat Basisschoolgebouw Houthaven in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt bekend als frisse én klimaatneutrale school. De school is, net als de woningen in de wijk, aangesloten op het stadswarmtenet voor warm water en verwarming. De warmte komt vrij bij de opwekking van elektriciteit uit afvalverbranding van het Afval Energie Bedrijf (AEB) in Westpoort.

 

Ook scholen in onder meer Lent, Ede en Arnhem en het VU ­Medisch Centrum maken gebruik van stadsverwarming. Daarmee kunnen ze de CO₂-uitstoot terugbrengen met soms wel tachtig procent ten opzichte van verwarming met…

Alle artikelen op TGTHR lezen?

Registreer je dan (helemaal gratis) voor TGTHR! Je kunt dan alle artikelen op de website lezen.
Ben je al geregistreerd? Dan kun je hieronder inloggen.