Naar een gezonde en duurzame organisatie door meer gelukkige medewerkers
Artikel

Naar een gezonde en duurzame organisatie door meer gelukkige medewerkers

Door | 16 februari 2017 | 1 reactie

Geluk. Iedereen heeft het er tegenwoordig over: het is de nieuwe lifestyle, het nieuwe streven. Maar heeft iedereen het over hetzelfde geluk? En wat kun je er eigenlijk mee?

 

Uit onderzoek blijkt dat slechts 13% van het personeel bevlogen en gelukkig is in hun werk. Erger nog, voor elke gelukkige medewerker in een organisatie, zijn er twee medewerkers ongelukkig! Naast dat dit een hoog verloop en ziekteverzuim oplevert, is het natuurlijk allerminst duurzaam. Hoog tijd voor een tegengeluid uit de hoek van de positieve psychologie.

 

Positieve psychologie

Martin Seligman, een van de grondleggers van de Positieve Psychologie, schreef samen met de Amerikaanse/Hongaarse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi een artikel waarin ze pleitten voor een radicale verandering in de psychologie. In plaats van te focussen op hoe we het disfunctioneren van mensen kunnen voorkomen en genezen, zou de psychologie zich meer moeten richten op de vraag hoe we mensen optimaal kunnen laten functioneren. Meer aandacht voor het positieve dus. En dat is gelukt! De positieve psychologie is tegenwoordig een volwaardige stroming binnen de psychologie geworden, die onderzoek doet naar het optimaal functioneren van mensen. Een van de belangrijkste bevindingen van de positieve psychologie is dat ‘welbevinden’, in de volksmond ‘geluk’, een belangrijke voorspeller is van optimaal functioneren. Met andere woorden, gelukkige mensen kunnen beter functioneren!

 

De werkvloer

Hoe vertaalt zich dat naar de werkvloer? Met sterke resultaten: gelukkige mensen zijn productiever, creatiever, kunnen beter omgaan met stress en zijn zelfs minder vaak ziek. Best logisch eigenlijk, maar hoe zouden organisaties hier de vruchten van kunnen plukken? Simpel: Door de focus op het geluk van de werknemer te richten. Door een bedrijfscultuur en omgeving te creëren waarin de vijf factoren van geluk gestimuleerd worden en de mensen kunnen floreren.

 

Seligman heeft het PERMA-model binnen de positieve psychologie geïntroduceerd. Dit model gaat uit van vijf factoren (Positive emotions, Engagement, Relationships, Meaning, Achievement) die een sterke invloed hebben op het welzijn, het geluksniveau van mensen. Voor een korte uitleg over de vijf factoren zoals wij die naar het bedrijfsleven hebben vertaald, zie deze link.

 

Wat betekent dit voor organisaties? Dat er voldoende interventies mogelijk zijn om je mensen gelukkiger te laten zijn. Een goed startpunt daarbij is om de mensen de gelegenheid geven om te werken aan hun eigen geluk. Zoals de training ‘Geluk Werkt!’, waarin deelnemers de handvatten en inzichten krijgen om de kracht van een positieve mindset te leren gebruiken. Daarnaast is het natuurlijk van belang om je organisatie ook zo in te richten dat er een cultuur en structuur ontstaat die (werk)geluk stimuleert. Op deze manier kun je als organisatie een bijdrage leveren aan een betere wereld, namelijk een wereld met meer gelukkige mensen.

 

Lees meer over de training ‘Gelukt Werkt!’