Naar een gezonde en duurzame organisatie door meer gelukkige medewerkers
Artikel

Naar een gezonde en duurzame organisatie door meer gelukkige medewerkers

Door | 16 februari 2017 | 1 reactie

Geluk. Iedereen heeft het er tegenwoordig over: het is de nieuwe lifestyle, het nieuwe streven. Maar heeft iedereen het over hetzelfde geluk? En wat kun je er eigenlijk mee?

 

Uit onderzoek blijkt dat slechts 13% van het personeel bevlogen en gelukkig is in hun werk. Erger nog, voor elke gelukkige medewerker in een organisatie, zijn er twee medewerkers ongelukkig! Naast dat dit een hoog verloop en ziekteverzuim oplevert, is het natuurlijk allerminst duurzaam. Hoog tijd voor een tegengeluid uit de hoek van de positieve psychologie.

 

Positieve psychologie

Martin Seligman, een van de grondleggers van de Positieve Psychologie, schreef samen met de Amerikaanse/Hongaarse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi een artikel waarin ze pleitten voor een radicale verandering in de psychologie. In plaats van te focussen op hoe we het disfunctioneren van mensen kunnen voorkomen en genezen, zou de psychologie zich meer moeten richten op de vraag hoe we mensen optimaal kunnen laten functioneren. Meer aandacht voor het positieve dus. En dat is gelukt! De positieve psychologie is tegenwoordig een volwaardige stroming binnen de psychologie geworden, die onderzoek doet naar het optimaal functioneren van mensen. Een van de belangrijkste bevindingen van de positieve psychologie is dat ‘welbevinden’, in de volksmond ‘geluk’, een belangrijke voorspeller is van optimaal functioneren. Met andere woorden, gelukkige mensen kunnen beter functioneren!

 

De werkvloer

Hoe vertaalt zich dat naar de werkvloer? Met sterke resultaten: gelukkige mensen zijn productiever, creatiever, kunnen beter omgaan met stress en zijn zelfs minder vaak ziek. Best logisch eigenlijk, maar hoe zouden organisaties hier de vruchten van kunnen plukken? Simpel: Door de focus op het geluk van de werknemer te richten. Door een bedrijfscultuur en omgeving te creëren waarin de vijf factoren van geluk gestimuleerd worden en de mensen kunnen floreren.

 

Seligman heeft het PERMA-model binnen de positieve psychologie geïntroduceerd. Dit model gaat uit van vijf factoren (Positive emotions, Engagement, Relationships, Meaning, Achievement) die een sterke invloed hebben op het welzijn, het geluksniveau van mensen. Voor een korte uitleg over de vijf factoren zoals wij die naar het bedrijfsleven hebben vertaald, zie deze link.

 

Wat betekent dit voor organisaties? Dat er voldoende interventies mogelijk zijn om je mensen gelukkiger te laten zijn. Een goed startpunt daarbij is om de mensen de gelegenheid geven om te werken aan hun eigen geluk. Zoals de training ‘Geluk Werkt!’, waarin deelnemers de handvatten en inzichten krijgen om de kracht van een positieve mindset te leren gebruiken. Daarnaast is het natuurlijk van belang om je organisatie ook zo in te richten dat er een cultuur en structuur ontstaat die (werk)geluk stimuleert. Op deze manier kun je als organisatie een bijdrage leveren aan een betere wereld, namelijk een wereld met meer gelukkige mensen.

 

Lees meer over de training ‘Gelukt Werkt!’

Over Cheuk Cheng

Ik geloof dat een betere wereld er een is met meer gelukkige mensen! Als positieve veranderdeskundige en psycholoog help ik mensen gelukkiger te worden. Ik zorg ervoor dat mensen in hun kracht komen door ze samen te laten werken vanuit hun intrinsieke motivatie, door ze kennis te laten delen en bovenal door ze te laten werken vanuit een positieve mindset. Met inzichten uit de Positieve Psychologie en methodieken uit de Appreciative Inquiry help ik organisaties een culturele en structurele omgeving te creëren waarin werkgeluk groeit en mensen floreren. Op deze manier bouwen we samen aan een organisatie met gelukkige en bevlogen werknemers. Betere business resultaten, zoals verhoogde performance en verlaagd verzuimcijfer zijn hier logische gevolgen van.

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen