Vijf pijlers gemeenschappelijk landbouw- en voedselbeleid
Artikel

5 pijlers om tot een succesvol Gemeenschappelijk Landbouw- en Voedselbeleid te komen

Door | 14 september 2016 | Bron: Wageningen University & Research

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) moet worden herzien, daar is iedereen het over eens. De meeste stakeholders zijn van mening dat de focus moet liggen op duurzaamheid in plaats van landbouwproductiviteit. Wageningen University & Research (WUR) ging nog een stap verder tijdens de Mansholt-lezing van 9 september jl. in Brussel en stelt dat het GLB moet worden vervangen door een breder Gemeenschappelijk Landbouw- en Voedselbeleid om de vijf grootste uitdagingen van vandaag het hoofd te bieden.

 

Deze uitdagingen zijn: voedsel- en voedingsveiligheid en -zekerheid, klimaatverandering en water- en energieverbruik, ecologische impact, een gezond eetpatroon om langer en gezonder te leven, en ongelijkheid. De boeren kunnen het echter niet alleen. Ook de andere spelers in de voedselketen, waaronder de consument, zullen zich hiervoor moeten inzetten en hun gedrag moeten veranderen. Van boer tot bord.

 

Vijf grote innovatiegebieden

Wageningen University & Research is zelf betrokken bij onderzoek en innovatie en heeft vanuit deze positie goed zicht op oplossingen vanuit vijf grote innovatiegebieden: genetica, digitalisering en big data, energie- en biobased transitie, herinrichting van de voedselketen, en maatschappelijke innovatie. Deze innovaties zullen de landbouw en de voedselketen in de komende jaren veranderen. Het landbouwbeleid zal dus plaats moeten maken voor een meer geïntegreerd landbouw- en voedselbeleid.

 

‘De hele voedselketen moet opgewassen zijn tegen de uitdagingen van de komende decennia. Er is behoefte aan een geïntegreerd voedselbeleid dat de gehele biocyclus reguleert en optimaliseert, van boer tot bord en van voeder tot vlees’, aldus Louise O. Fresco, voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen University & Research.

 

Alle spelers uit de keten moeten zich er samen voor inzetten om deze grote uitdagingen aan te pakken, en boeren maken deel uit van de oplossing. Een voedselbeleid pakt maatschappijvraagstukken aan en bij discussies over het beleid moeten zowel milieu- als consumenten-ngo’s, op voet van gelijkheid, worden betrokken. Tegenwoordig bestaat het GLB uit twee pijlers. Pijler 1 omvat inkomenssteun en marktstabiliteit, pijler 2 betreft plattelandsontwikkeling, concurrentiekracht en innovatie. De veerkracht van de gehele voedselketen moet aan het nieuwe beleid ten grondslag liggen om zo de interactie tussen consumptie en productie te stimuleren.

 

Krijn Poppe, Research Manager & Senior Economist bij Wageningen Economic Research: ‘We hebben een beleid nodig dat inspeelt op de bezorgdheid onder consumenten over de voedselketen en dat onderkent dat de actoren in de voedselketen, waaronder de meeste landbouwbedrijven, tegenwoordig veel groter zijn. “One size fits all” volstaat niet in een complexer Europa; om het allemaal eenvoudig en betaalbaar te houden, moeten er verschillende gerichte instrumenten worden ingezet.’

 

Interview met Krijn Poppe over de Mansholt-lezing (Resource)

 

Vijf pijlers maakt onderverdeling duidelijker

Wageningen University & Research stelt vijf nieuwe pijlers om tot een succesvol Gemeenschappelijk Landbouw- en Voedselbeleid te komen. Landbouw, voedsel, landschap en milieu zijn geen standaard economische sector; het is essentieel dat alle stakeholders commitment tonen op basis van een verregaand begrip van de werking van landbouw en voedselproductie. Vijf pijlers klinkt misschien behoorlijk ingewikkeld, maar in feite maakt deze onderverdeling het juist allemaal duidelijker.

WUR vergeet het GLB en betrek alle stakeholders bij een Gemeenschappelijk Landbouw- en Voedselbeleid

Het ‘People/Planet/Profit’-concept van duurzaamheid kan worden gebruikt als basis voor de eerste drie pijlers, die worden afgeleid van het huidige GLB: een pijler voor inkomenssteun en risicobeheer om de voedselzekerheid te garanderen, een pijler voor maatschappijvraagstukken en ecosysteemdiensten die alleen in een perfecte markt tot stand komen, en een pijler voor plattelandsontwikkeling om innovatie en de levenskwaliteit op het platteland te bevorderen. Deze pijlers zijn hoofdzakelijk gericht op boeren en de industrieën up- en downstream (grondstoffen en voedselverwerking). Een vierde pijler zou gericht zijn op consumenten, retailers en de voedselindustrie om iedereen gezonder en klimaatvriendelijker te laten eten. De vijfde pijler zou betrekking hebben op monitoring, reflectie en onderzoek.

 

Download de position paper ‘Towards a Common Agricultural and Food Policy’

Lees de blog van Krijn Poppe ‘Duurzaam voedselbeleid moet landbouwsubsidies gaan vervangen’

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen