Column

Column Willem Lageweg

Gezondheid als driver voor duurzaamheid

Door | 22 november 2017 | 1 reactie

Er is veel mis met onze voedingsgewoonten en de kwaliteit en samenstelling van ons voedsel. Meer dan 50 procent van de chronische ziekten is voedsel- en leefstijlgerelateerd. Slecht en ongezond eten vermindert aantoonbaar de vitaliteit van mensen, zowel jong als oud. Veel gedragsproblemen zijn het gevolg van of worden versterkt door verkeerde voedingsgewoonten. En ongezond eten zorgt voor enorme maatschappelijke kosten.

 

Tegelijkertijd neemt het wetenschappelijke bewijs toe dat gezond, vers en gevarieerd eten een enorme bijdrage kan leveren aan zowel de preventie als het herstel van ziekten.
Het programma Keer Diabetes2 Om is hier een goed voorbeeld van. Door aanpassing van het eetpatroon kunnen patiënten met suikerziekte fors terug in medicijngebruik en in een aantal gevallen zelfs helemaal van de medicijnen af. Ook projecten met scholieren, bejaarden, zieken en gedetineerden hebben aangetoond dat gezond en gevarieerd eten tot veel betere prestaties en minder uitval en recidive leidt.

 

De markt voor voedsel wordt in veel schakels gedomineerd door een beperkt aantal grote spelers. Zij gaan allemaal voor grote hoeveelheden tegen de laagst mogelijke prijs. Massa is kassa is het credo.
Voedingswaarde en duurzaamheid worden in dit systeem nog nauwelijks beloond. Veel boeren en werkers in de voedselketen hebben hierdoor marginale inkomens en leiden een zeer onzeker bestaan.

 

Zowel onder consumenten als onder boeren begint een tegenbeweging op gang te komen. Concepten als biologisch, streekproducten en slow food winnen terrein. Bedrijven als Wessanen, Vegetarische Slager, Hutten catering, Atlantis, Eosta, Diverzio, Ekoplaza en Marqt maken duurzaamheid en gezondheid inmiddels tot leidende principes voor hun businesscase.

 

Mijn voorspelling is dat gezondheid een sterke extra driver gaat worden om de voedselketen versneld te verduurzamen. Gezond en vers eten leidt tot een lagere ecologische footprint, bevordert korte ketens en versterkt de band tussen producent en consument.

Dit proces kan worden versterkt door de introductie van True Price en True Cost-principes. Een recente studie van Eosta en EY naar de maatschappelijke kosten en baten van appels leerde dat biologisch geteelde appels 19 cent per kilo minder gezondheidskosten veroorzaken dan hun gangbare soortgenoten. Bij producten als avocado’s, sinaasappels en peren was het verschil 5 tot 10 cent per kg.
Deze grote verschillen zijn vooral het gevolg van verschillen in pesticidengebruik tussen biologisch en gangbaar. Als dit soort bedragen onderdeel gaan worden van het economisch systeem dan ontstaat er vanuit gezondheidsperspectief een sterke economische driver voor het versneld verduurzamen van onze voedselproductie.

 

Om deze ontwikkelingen in ons land te versnellen is recent een Transitiecoalitie Voedsel opgericht. Hierin bundelen inmiddels meer dan veertig personen en partijen hun krachten.
Vooral nieuwe verbanden tussen de wereld van gezondheid (denk aan ziektekostenverzekeraars, patiëntenverenigingen, zorg­instellingen en bezorgde artsen) en de wereld van voedselproductie bieden veel kansen op nieuwe omzet en ­nieuwe ­businessmodellen. Ik verwacht daar veel van en zet me hier als kwartiermaker van deze coalitie de ­komende periode dan ook graag voor in.

 

Willem Lageweg

Bestuurder en transitieversneller   

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

 • Arnold van Woerkom5 jaren geleden

  Voedselproducenten kunnen de wereld ecologisch redden en gezonder maken.
  Zoals u stelt Inderdaad concepten winnen terrein. Dan volgt een reeks aan bedrijven die deze ontwikkeling ondersteunen. Ze maken duurzaamheid en gezondheid inmiddels tot leidende principes voor hun business case. Heb in meerdere bijeenkomsten gevraagd als u het over gezond voedsel heeft kunt u aangeven wat gezond voedsel inhoud? Krijg wollige verhalen maar inhoudelijk kan men mij niet verder helpen. Dan vraag ik me af mooie verhalen maar snijd dat voldoende hout. Als men het wil hebben over inhoudelijk gezond voedsel zal men eerst moeten weten hoe produceer ik dat voedsel en wat is daar voor nodig , wat moet ik doen en laten om dat voor elkaar te krijgen. Dus begin bij de definitie van gezond voedsel anders weet men niet waar men het over heeft en blijkt later dat we op het verkeerde paard gewed hebben, en hebben ervaren dat dat het voedselvertrouwen bij de consument niet ten goede komt.
  Wij hebben een concept dat beantwoord aan de doelstelling en de definitie van gezond voedsel. Ons geproduceerd voedsel heeft aantoonbaar voedende waarden. Leveren een aantal jaar aan enkele zieken en verzorgingshuizen en hebben contacten met zorgverzekeraars om hierin een rol te spelen. Zou graag eens in contact komen met Willem om te kijken hoe deze ontwikkelingen aan te zwengelen. We hebben daar verregaande gedachten over maar als voedsel[producent zoeken we verbinding met partijen die deze ontwikkelingen een boost kunnen geven. Hoop op een reactie.

 • We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

  Magazine TGTHR

  Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

  Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
  whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

  Klik hier om je aan te melden
 • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

 • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen