Gratis af te halen restwarmte van Nederlandse datacenters
Artikel

Gratis af te halen: restwarmte van Nederlandse datacenters

Door | 5 mei 2017

De Nederlandse datacenters die verenigd zijn in de Dutch Datacenter Association (DDA) bieden Nederland en het toekomstige kabinet aan om slim gebruik te maken van de restwarmte die hun datacenters produceren. Zo leveren zij een bijdrage om energie zo efficiënt mogelijk te gebruiken en de in het Akkoord van Parijs gestelde klimaatdoelen sneller te realiseren.

 

Stijn Grove, directeur van de DDA over het initiatief: ‘We leven in tijden van grote verandering. De steeds verdergaande digitalisering raakt alle sectoren van de samenleving en economie. Bedrijfsmodellen worden omgegooid en nieuwe sectoren ontstaan door de mogelijkheden die het internet biedt. Tegelijkertijd voltrekt zich ook een ingrijpende transitie naar duurzame energie. De digitale transformatie en de verduurzaming van de energievoorziening kunnen hand in hand gaan als de juiste kansen aangegrepen worden. Datacenters kunnen daarbij als fundament van de digitale economie een sleutelrol vervullen door de restwarmte die zij produceren te gebruiken om andere gebouwen te verwarmen.’

 

Future-proof

De datacentersector is een voorbeeld van een bedrijfstak die al ‘future-proof’ is: geheel geëlektrificeerd en vrijwel uitsluitend gebruikmakend van groene stroom. Datacenters brengen enorme efficiencyvoordelen door IT-apparatuur op één plaats samen te brengen en te concentreren. Door de professionele exploitatie van de datacenterfaciliteiten worden grote hoeveelheden energie bespaard in vergelijking met wanneer IT bij bedrijven zou blijven staan. Door schaalvoordeel, specialisatie en hoogwaardige technologie kunnen datacenters zeer efficiënt omgaan met energie. Zonder datacenters zouden onze economie en samenleving meer dan het dubbele van de hoeveelheid energie gebruiken die nu wordt gebruikt.

 

Duurzaam energie potentieel

Het grootste gedeelte van de stroom die datacenters verbruiken, wordt omgezet in warmte. Deze restwarmte, bijna geheel groen opgewekt, wordt op dit moment niet of nauwelijks nuttig hergebruikt. De concentratie van online diensten in een datacenter, al dan niet gevestigd met andere datacenters op een campus, biedt daarom een groot, tot dusver nauwelijks benut energiepotentieel. De benutting van de restwarmte die door datacenters geproduceerd wordt, is een logische stap naar een volwaardige circulaire economie.

 

Grove: ‘Deze nu al aanwezige energie, door groene stroom opgewekte hoogwaardige, laag calorische

restwarmte, kunnen we hergebruiken. Huizen, kantoren en kassen kunnen met deze warmte worden verwarmd. Industriële processen kunnen sneller verduurzamen. Hiermee halen we CO₂-doelen eerder, versnellen we de energietransitie en hoeven we minder gas te winnen. Iets wat gezien de problematiek in de provincie Groningen en de slinkende gasvoorraad ook een belangrijk maatschappelijk voordeel biedt.’

 

Gratis aangeboden

De Nederlandse datacenter sector, vertegenwoordigd door de DDA, wil de energietransitie versnellen. Daarom biedt de sector, onder bepaalde randvoorwaarden, bij deze haar restwarmte aan. Gratis af te halen.

 

Download de beschrijving van de verdere invulling van dit initiatief

Deel dit artikel

[sharify]

Reacties

We hopen dat de discussies die plaatsvinden op TGTHR energiek en constructief zijn en aanzetten tot nadenken! Om een reactie te kunnen plaatsen moet je je inloggen of gratis registreren. Je eerste reactie moet door de redactie worden goedgekeurd. De hieropvolgende reacties worden automatisch geplaatst. De redactie houdt zich het recht voor te lange reacties in te korten. Reacties die overdreven commercieel, kleingeestig, beledigend of off-topic zijn, kunnen door de redactie worden verwijderd. Alle berichten worden eigendom van TGTHR.

Magazine TGTHR

Wil jij de nieuwsbrief ontvangen?

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van de laatste duurzame artikelen,
whitepapers, events en interessante blogs! Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klik hier om je aan te melden
  • We willen allemaal duurzaam bezig zijn, maar óók blijven ondernemen. Daarom informeren wij je met zorgvuldig geselecteerde artikelen over duurzaam ondernemen. Hiermee willen wij je verbinden met ons netwerk én handvatten geven om een succes te maken van duurzaamheid binnen jouw organisatie.

  • Copyright 2018 | TGTHR, samen duurzaam ondernemen