Artikel

Flinke winst mogelijk door energie tweevoudig te gebruiken

Gratis verwarming door warmte van computerservers

Door | 16 december 2015

Computerservers die aan het rekenen zijn, produceren veel warmte. Door de servers niet centraal in grote datacentra te plaatsen, maar decentraal bij de mensen thuis, kunnen de bewoners met de vrijkomende warmte gratis hun huis verwarmen. Onderzoek toont aan dat het concept voor bedrijven en instellingen met behoefte aan rekenkracht een kostenbesparing van 30 tot 55% kan opleveren. Er zijn immers geen kosten meer voor huisvesting en koeling van datacentra.

 

Vijf gezinnen verspreid over het land hadden een bijzondere primeur. Ze kregen als proef een server-verwarming in hun woonkamer: de Eneco eRadiator. Deze proef past in de strategie van Eneco om duurzame innovatieve diensten te introduceren waarmee Eneco zich tot energiepartner van de klant ontwikkelt. Uit de proef moet blijken wat de ervaringen van klanten en eventuele verbeterpunten zijn van de eRadiator.

 

Complexe berekeningen

Het is voor het eerst dat de designradiator met ingebouwde server bij gewone huishoudens wordt geplaatst. De servers gaan in opdracht van verschillende bedrijven en kennisinstituten, zoals het Leids Universiteit Medisch Centrum (LUMC) complexe berekeningen uitvoeren voor onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe medicijnen. De Eneco eRadiator is ontwikkeld door Nerdalize. Het bedrijf is in 2013 opgericht door drie bedenkers om het idee van de server-verwarming verder uit werken en vorm te geven. Nerdalize is gehuisvest bij YES!Delft, de grootste tech-incubator van Europa. Eneco ziet veel mogelijkheden met de eRadiator en heeft een belang in de start-up genomen.

 

Flinke kostenbesparing

Onderzoek in samenwerking met het Leiden Institute of Advanced Computing Science toont aan dat het concept van Nerdalize voor bedrijven en instellingen met behoefte aan rekenkracht een kostenbesparing van 30 tot 55% kan opleveren. Er zijn immers geen kosten meer voor huisvesting en koeling van datacentra. Ook voor het milieu is er flinke winst, de energie wordt tweevoudig gebruikt: één keer om te rekenen en één keer om te verwarmen.

 

Europese innovatieprijs

Op 29 oktober jl. werd Nerdalize uitgeroepen tot de winnaar van de Europese finale van de Venture Competition 2015. De Venture Competition wordt elk jaar georganiseerd door Climate-KIC en is het belangrijkste klimaatinnovatie-initiatief van de EU. Van de 200 inzendingen bleek de eRadiator het beste idee, en daarmee won Nerdalize € 40.000 om hun start-up een grote stap verder te brengen. Deze geldprijs en de ervaringen van de praktijkproef zullen Eneco en Nerdalize helpen besluiten of en hoe zij de eRadiator voor meer klanten beschikbaar kunnen stellen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via eRadiator@eneco.com. Ze worden dan op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen.

 

Bekijk de video

Lees meer over het concept van de eRadiator