Subsidieregelingen

Groen financieren met de Regeling groenprojecten

Door | 1 april 2016

De overheid geeft belastingvoordeel aan ‘groene’ spaarders en beleggers. Daardoor kan de bank een lening voor een lager rentetarief aanbieden aan een investeerder met een groenproject. Zo’n investeerder heeft hiervoor een groenverklaring nodig.

 

De ‘Regeling groenprojecten’ is een gezamenlijke regeling van de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Financiën. De regeling is geschikt voor de nieuwste ontwikkelingen in milieutechnologie en de huidige hoofdpunten van milieubeleid. De veranderde regeling biedt nieuwe projecten een kans op groene financiering. De systematiek is onveranderd gebleven, zoals de vereiste samenwerking tussen beleggers, banken en projectbeheerders.

 

Er zijn twee verschillende mogelijkheden om gebruik te maken van de Regeling groenprojecten.

  • Als groene spaarder/belegger
  • Als investeerder waarbij je gebruik maakt van groene financiering

 

Onder Projectcategorieën staat beschreven welk type projecten in aanmerking kunnen komen voor een groenverklaring. Bij elk onderdeel vindt je documenten met de voorwaarden.

 

In 2016 krijgen banken, investeerders en beleggers meer mogelijkheden om te investeren in duurzame projecten. Zo kunnen bijvoorbeeld bedrijven die groene daken aanplanten en ondernemers die werken aan de opslag van zonne-energie, aankloppen voor een financiering tegen gunstige voorwaarden. Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) en staatssecretaris Wiebes (Financiën) hebben met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) de Groenregeling hierop aangepast.

 

Lees meer over de regeling groenprojecten op de website van RvO