Handleidingen

Handleiding voor het duurzaam inkopen van computers

Door | 14 januari 2016

Desktop computers, notebooks en andere ondersteunende apparatuur zijn de afgelopen jaren onmisbaar geworden op kantoor. Maar wat weten we eigenlijk over het materiaal dat erin zit en de manier waarop die producten worden gemaakt? En kunnen we iets doen aan de belabberde omstandigheden van de Chinese vrouwen die onze computer in elkaar hebben gezet?

 

De laatste jaren is veel bekend geworden over problemen rond arbeid en milieu in de productieketens van computers. De grondstofwinning, de productie en de afvalverwerking van computers gaat gepaard met ernstige duurzaamheidsproblemen. Achter het schone en innovatieve imago van de computerindustrie schuilt een harde schaduwwereld van schrikbarende arbeidsomstandigheden en enorme milieuvervuiling. In China bijvoorbeeld hebben de arbeidsters in de elektronica-industrie vaak extreem lange werktijden en ongezonde arbeidsomstandigheden. Hun salaris ligt onder het bestaansminimum en overuren worden vaak niet uitbetaald. Bijna alle computers waar wij mee werken, worden door deze jonge vrouwen in Azië gemaakt.

 

Invloed van bedrijfsleven

Het goede nieuws is dat inkopers hieraan concreet iets kunnen doen.
Als individuele consument is onze invloed niet zo groot. Maar voor het Nederlandse bedrijfsleven ligt dat anders. Volgens berekeningen van ABN-AMRO gaf het Nederlandse bedrijfsleven in 2014 ruim € 5,7 miljard uit aan hardware. Daarom is het belangrijk om na te gaan wat voor professionele inkopers de mogelijkheden zijn om bij het aanschaffen van computers rekening te houden met sociale en milieucriteria.

 

Buy IT fair

Om inkopers te helpen heeft SOMO de handleiding ‘Buy IT fair – Handleiding voor het duurzaam inkopen van computers’ geschreven. De publicatie is bedoeld als hulpmiddel bij het inkopen van computers met gebruikmaking van duurzaamheidscriteria. Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar de arbeidsomstandigheden in de productieketens. Computers worden bijna uitsluitend in ontwikkelingslanden geproduceerd, waar arbeidsnormen en milieuwetgeving niet altijd worden nageleefd.

 

Praktische tips

De handleiding laat aan de hand van praktische tips en voorbeelden zien hoe inkopers duurzaamheidseisen kunnen formuleren, en zo een positieve bijdrage kunnen leveren aan de verduurzaming van de ICT-sector. De gids is geschreven met als uitgangspunt de Europese aanbestedingsrichtlijnen, die gelden voor alle overheidsinkopen boven een drempelwaarde. De suggesties voor duurzaam inkopen zijn echter ook zeer relevant voor professionele inkopers van private bedrijven.

 

De handleiding is geschreven door Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO), in samenwerking met Weltwirtschaft, Ökologie & Entwicklung e.V. (WEED), het internationale netwerk van lokale overheden ICLEI en het bestuur van de Duitse vakbondsvereniging ver.di.

SOMO doet sinds 1973 onderzoek naar multinationale ondernemingen en de gevolgen van hun activiteiten voor mens en milieu wereldwijd; sinds 2003 doet SOMO tevens onderzoek naar duurzaam inkopen.

 

Download ‘Buy IT fair – Handleiding voor het duurzaam inkopen van computers’

Bezoek de website van Good Electronics, het internationale netwerk voor mensenrechten en duurzaamheid in electronica